Europenii strâng cureaua şi de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţine ghirlande de lumini pe străzi, vânzări slabe la cadouri şi mâncare şi cozi imense la loterie. Sunt doar câteva din semnele Crăciunului de criză de pe Bătrânul Continent.

Moş Crăciun strânge cureaua anul acesta. Străzile din Lisabona, în alţi ani luminate ca-n poveste cu mii de beculeţe colorate, sunt acum aproape în beznă. Autorităţile din capitala portugheză au tăiat serios din bugetul alocat festivităţiilor pentru că anul acesta a fost unul de criză, iar 2012 se anunţă şi mai greu.

Prin urmare, dacă în 2010, municipalitatea din Lisabona a cheltuit peste 1.150.000 de dolari pentru luminiţele de Crăciun, concertele, spectacolele şi Moşi Crăciunii ambulanţi, anul acesta bugetul de sărbătoare a fost micşorat cu cel puţin 200.000 de dolari, relatează CBC News.

2. La Lisabona, înstalaţii cu leduri au înlocuit  tradiţionalele beculeţe de Crăciun

image

Oameni-licurici

Ca să compenseze lipsa ghirlandelor de lumină de altădată, autorităţile din Lisabona i-au chemat pe artişti în ajutor. Aceştia au găsit o soluţie ieftină - câteva instalaţii cu leduri economice, care să mai încălzească atmosfera în zilele de sărbătoare. Celor care se plimbă pe principalele bulevarde din oraş le sunt date un fel de broşe fosforescente de pus la rever. Ca să simtă lumina Sărbătorilor. Şi bonusurile de Crăciun ale bugetarilor,
care erau cam cât un salariu, s-au înjumătăţit.

Brad împodobit cu facturi usturătoare

Şi grecii a căror ţară a ajuns la fundul sacului, fiind obligată să aplice măsuri draconice de austeritate, simt pe pielea lor Crăciunul de criză. Salariile tăiate i-au lăsat cu bugete mai mici pe eleni şi asta se vede în primul rând în vânzările extrem de scăzute din magazine. Municipalitatea Atenei a anunţat că anul acesta a alocat pentru marcarea Crăciunului şi a Anului Nou 270.000 de dolari, însemnând doar o zecime din suma cheltuită anul trecut şi aproximativ cât a cheltuit administraţia locală trecută pe bradul din capitala elenă, căruia protestatarii i-au dat foc în 2008.

3. Italienii cumpără de la economate şi nu-şi mai umplu coşurile

image

Dar grecii au iniţiativă şi umor. Ei au construit un pom de Crăciun din conserve la reduceri şi au împodobit un brad cu facturile la electricitate - care au crescut în ultima vreme pentru a completa visteria golită a statului.

De sărbători cu mai puţină lumină, la propriu, au parte şi spaniolii a căror ţară se confruntă cu o rată a şomajului de 21,5%. Municipalitatea din Madrid cheltuie cu 15 procente mai puţin pe decoraţiunile din oraş. Anul trecut bugetul alocat festivităţilor de Crăciun a fost de 3,35%. Magazinele din capitala spaniolă au înjumătăţit preţurile doar doar ca oamenii să cumpere mai mult în ajun de Sărbătoare. Dar nu a fost suficient. ,,Ieri, doar câteva zile înainte de Crăciun am avut în magazin un singur client", povesteşte o vânzătoare de antichităţi din Madrid.

4. Spaniolii stau la cozi kilometrice în speranţa că vor câştiga la loto

image

Cozi kilometrice la loto

Spaniolii caută însă salvarea în jucatul la loto. Faţă de cele 2,7 miliarde de euro puse în joc anul trecut pentru tragerea tradiţională de Crăciun, anul acesta totalul premiilor urcă la 3,6 miliarde de euro, un record absolut.

Cozi kilometrice în faţa ghişeelor loteriei puteau fi zărite miercuri încă de la primele ore ale dimineţii. Iar spaniolii nu glumesc, ei aruncă în medie pe combinaţiile de numere 60 de euro, înrăiţii cumpără bilete chiar şi de mai multe sute de euro. Economiştii estimează că vânzările de Crăciun vor scădea în Irlanda cu cel puţin 9,4% faţă de anul trecut.

5. Nici reducerile în ajun de Crăciun nu cresc vânzările, la Londra



Cadou pentru lideri fericiţi

Mai mulţi şefi de stat şi de guvern, printre care şi cancelarul german, Angela Merkel au primit de la preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy un cadou de Crăciun mai puţin obişnuit: o carte despre ,,Fericire" (,,World Book of Happiness"). Cartea belgianului Leo Borman include o sută de studii despre fericire realizate de cercetători din 50 de ţări. Mesajul comun este că o gândire pozitivă, încrederea în sine şi capacitatea de a lua decizii a fiecărui individ în parte sunt o reţetă sigură pentru fericire. Van Rompuy le-a transmis liderilor că este adevărat că ,,cel care gândeşte pozitiv, vede lucrurile aşa cum sunt ele în realitate".

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite