Europenii şi americanii, la căpătâiul monedei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii europeni trebuie să decidă, zilele acestea, strategia de oprire a contagiunii până nu e prea târziu.

Cu veştile privind scăderea obligaţiunilor Germaniei şi apropierea scadenţei datoriilor Italiei şi Spaniei, piaţa titlurilor de stat din zona euro a luat-o razna, iar criza financiară a intrat într-o nouă fază. Economii europene importante rămân fără creditare. Zona euro este practic condusă de către investitorii globali, în timp ce o bancă liniştită veghează asupra cetăţenilor săi, scrie „Financial Times". Italia a plătit, ieri, o dobândă record de 7,898% la licitaţia de titluri de stat, faţă de 4,93% în luna octombrie.

Roma trebuie să-şi echilibreze bugetul în 2013 dacă ţara doreşte să-şi recâştige credibilitatea, trecând urgent la măsuri de ajustare de 11 miliarde de euro, scrie „La Repubblica", citând un document care urma să fie prezentat reuniunii Eurogrup. „Riscul de faliment poate creşte rapid dacă nu se iau măsuri adecvate", subliniază publicaţia, citând din documentul semnat de comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare Olli Rehn. Veşti proaste şi pentru Paris. Agenţia Standard & Poor's ar putea modifica în următoarele 10 zile perspectiva ratingului AAA al Franţei la negativă, scrie ziarul „La Tribune". Cu alte cuvinte, cost tot mai mare al banilor împrumutaţi.

Mai întâi disciplină şi apoi eurobonduri

La Londra, George Osborne, ministrul de Finanţe al Marii Britanii, a fost nevoit să admită că deficitul bugetar al statului a crescut cu aproape 30 de miliarde de lire sterline (aproximativ 35 de miliarde de euro), obligând astfel guvernul să impună măsuri de austeritate şi mai dure. Lipsa încrederii în sistemul financiar la nivelul zonei euro afectează totodată şi strategia de soluţionare a problemelor cu care se confruntă Europa în acest moment. În vreme ce criza continuă să facă ravagii în Franţa, Belgia, Olanda şi Austria, este afectat şi Fondul European de Stabilitate Financiară, notează „Financial Times".

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat că guvernele din zona euro se înţeleg cu greu în privinţa detaliilor proiectului de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF) şi a cerut modificarea de urgenţă a tratatelor UE pentru consolidarea disciplinei fiscale. Fondul de intervenţie pentru statele cu probleme din zona euro s-a împrumutat recent la o dobândă mai ridicată decât Franţa şi celelalte ţări cu rating triplu A din zona euro, care garantează obligaţiunile instituţiei, subliniind „criza de încredere" de pe pieţe, a afirmat Schaeuble, citat de Bloomberg. Soluţia „decisivă" este disciplina bugetară, consolidată şi impusă prin modificarea Tratatului UE, a spus oficialul german.

 Miniştrii de Finanţe din zona euro au încercat, ieri, la Bruxelles, să pună la punct detaliile proiectului de consolidare a FESF, aşa cum a fost convenită la summiturile UE de la finele lunii octombrie, pentru a fi apoi supuse aprobării liderilor europeni la summitul din 9 decembrie. Miniştrii Finanţelor trebuie să decidă şi asupra deblocării celei de-a şasea tranşe de opt miliarde de euro pentru Grecia, pentru ca noul guvern de uniune naţională să poată plăti salariile funcţionarilor publici şi pensiile, de Crăciun. Pentru aceasta, Atena trebuie să trimită la cabinetul comisarului Olli Rehn acordul privind implementarea măsurilor de austeritate convenit cu UE, semnat de toţi liderii coaliţiei de guvernare.



Avertismentul OECD

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a avertizat luni, că pentru a stopa încetinirea economiei globale este nevoie urgent de măsuri decisive, care să oprească contagiunea crizei din zona euro. „În zona euro, riscul contagiunii trebuie prevenit printr-o creştere a capacităţii Fondului European Financiar de Stabilitate, împreună cu o implicare mai mare a Băncii Centrale Europene", a declarat economistul-şef al OECD, Pier Carlo Padoan. Pentru zona euro, creşterea economică se va contracta de la 1,6%, anul acesta, la 0,2%, anul următor, urmând să-şi „revină" în 2013, la 1,4%, potrivit OECD.  Germania a alunecat deja în recesiune, iar Marea Britanie îi va urma, cu o scădere economică chiar la începutul anului 2012, a mai anunţat OECD, potrivit „The Telegraph".

La summitul anual SUA-UE, desfăşurat, luni, la Washington, preşedintele american, Barack Obama, a declarat ca SUA sunt pregătite să ajute Europa. Deşi nu a oferit detalii despre cum ar putea America să ajute Europa, Obama a cerut liderilor UE să ia măsuri rapide şi decisive pentru rezolvarea crizei datoriilor, avertizând că are deja impact asupra economiei Statelor Unite.

„Dacă economia Europei se contractează, dacă Europa are dificultăţi, este mult mai dificil şi pentru noi, aici, să creăm locuri de muncă", le-a spus Obama partenerilor europeni. Oficialii de la Casa Albă sunt de părere că UE are capacitatea financiară de a rezolva criza datoriilor singură. Totuşi sunt unele state, precum Finlanda şi Olanda, care au cerut ca şi Fondul Monetar Internaţional să intervină.

"Dacă economia Europei se contractează, dacă Europa are dificultăţi, este mult mai dificil şi pentru noi, aici, să creăm locuri de muncă.''
Barack Obama preşedintele SUA

30 de miliarde de lire sterline - suma cu care a crescut  deficitul bugetar al Marii Britanii.

Proteste tot mai furioase

La măsurile de austeritate luate de guvernele din mai toate statele Uniunii Europene, cetăţenii răspund cu greve şi proteste de stradă. Pentru astăzi, în Marea Britanie este anunţată o grevă de proporţii unde sunt aşteptaţi să participe milioane de angajaţi din sectorul public. 90 la sută din şcoli vor fi închise, operaţiunile pe aeroporturi vor fi îngreunate din cauză că angajaţii Serviciului de Imigrare au anunţat şi ei că vor înceta lucrul.

Armata la frontiere

Ministrul pentru Imigraţie ia în calcul posibilitatea să pună armata să se ocupe de controalele la frontiere pe timpul grevei. Angajaţii publici britanici sunt nemulţumiţi mai ales din cauza reformei pensiilor, pe lângă celelalte măsuri de austeritate anunţate de cabinetul Cameron.
Mâine, în Grecia, sindicatul General al Angajaţilor din Sectorul Privat va organiza o grevă generală de 24 ore. Mişcarea de protest se va desfăşura în faţa Parlamentului elen, coloana de demonstranţi urmând să se deplaseze pe traseul parcul Areos -
piaţa Sintagma.

Ministerul român de  Externe recomandă cetăţenilor români să evite zonele unde au loc mişcări de protest şi să contacteze, în prealabil, compania aeriană de unde şi-au procurat biletul pentru reconfirmarea orarului de zbor, pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute pe durata călătoriei în Grecia. Slovacia se pregăteşte să facă faţă demisiei a aproximativ 2.000 de medici la 1 decembrie, nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor şi de condiţiile dificile de muncă.

În Bulgaria, aproximativ 20.000 de persoane s-au adunat, ieri, în faţa clădirii Parlamentului, în cadrul unui protest naţional faţă de schimbările în sistemul pensiilor. Sindicatele sunt furioase de decizia guvernului bulgar de a creşte vârsta de pensionare.

INFO
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite