Europenii boicotează summitul Ungariei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Summitul dedicat parteneriatului estic care urma să se desfăşoare la  Gödöllö la 27 mai, singura reuniune la nivel înalt din timpul preşedinţiei ungare a UE, a fost amânat, el urmând să se desfăşoare în timpul preşedinţiei Poloniei.

Deşi se cunoştea de câteva luni data organizării întâlnirii, ea fiind inclusă în programul prezentat de Ungaria încă de anul trecut, şefi de stat şi de guvern au informat că, din cauza altor obligaţii, cum ar fi reuniunea G8 şi  cea a OCDE, nu pot fi prezenţi. În condiţiile în care la summit-ul de la Gödöllö n-ar fi participat personalităţi politice de prim rang, deci reuniunea nu ar fi avut importanţa şi ponderea  cuvenite, preşedinţia ungară a decis să renunţe la acest eveniment care va avea loc în a doua jumătate a anului, când preşedinţia UE îi va reveni Poloniei.

Numeroşi analişti consideră că este vorba de o mare pierdere de prestigiu pentru preşedinţia ungară. Este al doilea obiectiv pentru Budapesta pe care nu-l poate realiza, primul fiind eşecul de a extinde integrarea în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei. Laszlo Kovacs, care ani de zile a fost ministru de Externe al Ungariei, a apreciat că motivele invocate ascund condamnarea unor măsuri nepopulare luate de guvernul Orban de la venirea acestuia la putere care duc la restrângerea democraţiei şi a prerogativelor statului de drept. Este vorba de legea presei, care a creat tensiuni în relaţiile cu instituţiile comunitare, dar şi de „câteva mesaje jignitoare şi dezbateri acute în probleme de politică economică", a declarat Kovacs cotidianului „Nepszava". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite