Europenii doresc un rol mai important în politica mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă majoritatea oficialilor UE acceptă rolul SUA de lider global, peste jumătate din cetăţeni îl consideră "indezirabil" Rolul de lider al SUA în politica mondială este considerat

Dacă majoritatea oficialilor UE acceptă rolul SUA de lider global, peste jumătate din cetăţeni îl consideră "indezirabil"

Rolul de lider al SUA în politica mondială este considerat "indezirabil" de 58% din cetăţenii Europei, dar "dezirabil" de circa trei sferturi din înalţii oficiali ai UE, arată două sondaje recente.

România se află printre puţinele ţări europene unde peste jumătate din repondenţi au fost de acord cu supremaţia Americii.

Un sondaj realizat în iunie de "German Marshall Fund" (GMT) din SUA şi de Compagnia di San Paolo, din Torino (Italia) arată că 58% din europeni nu sunt de acord cu rolul de lider asumat de SUA în politica mondială.

Un alt sondaj, în rândurile elitelor europene, publicat recent de Universitatea Siena din Italia, arată că circa trei sferturi din înalţii oficiali ai UE şi din membrii Parlamentului European consideră că rolul de lider al SUA este "dezirabil".

"Diferenţa dintre opinia elitelor europene şi cea a publicului european este o potenţială problemă", a declarat Pierangelo Isernia, director al proiectului de cercetare al Universităţii Siena. Dintre cele 12 ţări europene care au participat la sondajul condus de GMT, numai Olanda, România şi Marea Britanie au avut un procent majoritar de repondenţi care au fost de acord cu supremaţia SUA în politica globală.

În Germania, procentul celor care văd supremaţia SUA drept "dezirabilă" a scăzut la 38%, faţă de 68% în 2002. Sondajul mai arată că 88% din europeni doresc ca UE să îşi asume mai multe responsabilităţi în abordarea problemelor globale, însă cei chestionaţi şi-au exprimat opţiunea pentru ajutoare de dezvoltare, şi nu pentru măsuri militare.

Circa 65% din europeni nu sunt de acord cu operaţiunile militare din Afganistan şi numai 18% ar fi de acord cu un eventual atac al Iranului. Disputele privind misiunea NATO în Afganistan, care au fost aproape de a provoca schimbarea guvernului de centru stânga din Italia în februarie, încep să declanşeze dificultăţi politice pentru coaliţia la guvernare în Germania.

Peste 75% din europeni resping politica lui Bush

Rezultatele indică faptul că opinia publică europeană rămâne critică la adresa politicii externe şi militare a SUA, chiar dacă speranţele într-o bună colaborare transatlantică au crescut în urma schimbărilor de guvernare din Franţa, Germania şi Marea Britanie.

Cu Nicolas Sarkozy, Angela Merkel şi Gordon Brown la putere în Paris, Berlin şi Londra, cele trei mari puteri europene nu mai au lideri asociaţi cu disputa transatlantică privind invazia Irakului. De ambele părţi ale Atlanticului, procentul celor care cred că cel mai important motiv al deteriorării relaţiilor dintre SUA şi Europa în ultimii ani a fost managementul războiului din Irak a fost acelaşi: 38%.

Un procent de 39% din americani şi 34% din europeni cred că preşedintele Bush însuşi este cauza răcirii relaţiilor. Deşi peste trei sferturi din europeni s-au declarat în dezacord cu politica lui Bush, numai în jur de o treime cred că relaţiile transatlantice se vor îmbunătăţi atunci când America va avea un nou preşedinte.

Majoritatea francezilor preferă ca UE să se distanţeze de SUA

Peste jumătate din europeni agreează colaborarea UE-SUA în politica mondială. Notă separată face Franţa, unde 58% din cetăţeni ar prefera ca UE să se distanţeze de SUA. Sondajul GMT a fost realizat în iunie, cu participarea a câte 1.000 de repondenţi din SUA şi, respectiv, 12 ţări europene: Marea Britanie, Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia Slovacia, Spania, Turcia şi România.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite