Europenii scapă Cuba de sancţiuni, spre iritarea Washingtonul-ui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de externe ai UE au decis să suspende definitiv sancţiunile impuse de blocul comunitar regimului de la Havana, cu scopul de a-l încuraja pe noul lider, Raul Castro, să iniţieze

Miniştrii de externe ai UE au decis să suspende definitiv sancţiunile impuse de blocul comunitar regimului de la Havana, cu scopul de a-l încuraja pe noul lider, Raul Castro, să iniţieze reforme democratice. Această decizie a provocat la Washington un val de ostilitate.

"Nu suntem de acord ca UE sau oricine altcineva să diminueze sancţiunile în acest stadiu", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tom Casey, denunţând o decizie care ar putea să lase "un regim dictatorial să creadă că oprimarea poporului său este mai acceptabilă ca înainte".

Un val de arestări ale disidenţilor a determinat UE, în 2003, să adopte aceste sancţiuni, care constau în limitarea vizitelor guvernamentale bilaterale la nivel înalt şi în invitarea sistematică a disidenţilor cubanezi la ambasadele ţărilor UE.

Aceştia condamnă însă decizia europeană. "Trebuie să ne aşteptăm la lucruri oribile pentru opoziţie. După suspendarea sancţiunilor, agresivitatea guvernului se va dezlănţui", a declarat Martha Roque, lider al opoziţiei radicale, eliberată din detenţie în 2004.

Ea a subliniat şi că sancţiunile nu au influenţat cu nimic conducerea cubaneză care, din 2003 şi până în prezent, nu a eliberat decât 20 dintre cei 75 de disidenţi condamnaţi la pedepse grele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite