Europa se vrea "jucător" global

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputaţii cer buget mai mare pentru politica externă, afirmând că aceasta "va intra într-o nouă eră" începând din 2009 Europarlamentarii au dezbătut ieri un raport care defineşte

Eurodeputaţii cer buget mai mare pentru politica externă, afirmând că aceasta "va intra într-o nouă eră" începând din 2009

Europarlamentarii au dezbătut ieri un raport care defineşte principiile politicii externe a UE şi afirmă că bugetul acestui domeniu până în 2013 este "insuficient".

"Fie trebuie să întărim financiar politica externă, fie să ne mai gândim dacă vrem să fim jucător global", a declarat şeful comisiei de afaceri externe, polonezul de centru dreapta Jacek Saryusz-Wolski. El se va deplasa săptămâna viitoare la Paris pentru a discuta acest aspect cu viitoarea preşedinţie franceză.

Wolski crede că, odată cu Tratatul de la Lisabona ce ar trebui să intre în vigoare din 2009, politica externă a UE "trece dintr-o eră în alta".

Noul post de ministru de externe al UE şi viitorul serviciu diplomatic ce urmează a fi înfiinţat, ca şi posibilitatea de accentuare a cooperării în domeniul apărării fac din politica externă "una dintre cele mai inovatoare părţi ale tratatului", se arată în raport.

Raportul solicită ca PE să aibă un rol mai important în politica externă, domeniu care este în prezent în răspunderea statelor membre.

Rol mai mare pentru PE

Eurodeputaţii vor ca viitorul ministru de externe al UE să apară cu regularitate în faţa PE şi să-i informeze pe parlamentari înaintea oricărei "acţiuni comune". PE doreşte să fie consultat în privinţa numirii ministrului de externe şi a modului cum ar trebui să arate serviciul diplomatic. Wolski consideră că UE ar trebui să îşi alcătuiască treptat propria armată. "Cheltuim bani fără a pune condiţii. Nu doresc ca Europa să fie numai plătitor, fără a fi jucător", a spus el.

SUA impun o "viză deghizată"?

Comisia Europeană analizează proiectul prezentat de SUA, ce impune autorizare electronică prealabilă pentru călătorii din Europa de Vest. CE se teme că este vorba de o "viză deghizată", a anunţat un purtător de cuvânt. Evaluarea în detaliu va fi prezentată statelor membre în iulie. "Trebuie să ştim ce date cer americanii şi cum intenţionează să le utilizeze", a explicat un diplomat european, citat de EUObserver.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite