Europa nu are soluţii pentru rromii migratori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii de la Bruxelles fac planuri pentru integrarea acestei etnii Ţările fondatoare ale UE nu au fost pregătite să facă faţă unui val de rromi dinspre noile state membre din Europa

Oficialii de la Bruxelles fac planuri pentru integrarea acestei etnii

Ţările fondatoare ale UE nu au fost pregătite să facă faţă unui val de rromi dinspre noile state membre din Europa Centrală şi de Est.

Deschiderea Uniunii Europene faţă de Europa Centrală a supus statele fondatoare la un test privind integrarea rromilor originari din aceste ţări, iar dificultăţile cu care se confruntă Italia arată o lipsă de pregătire îngrijorătoare, relatează AFP.

Noua izbucnire de violenţe xenofobe în Italia - a doua în câteva luni - şi măsurile represive anunţate de noul guvern de dreapta produc îngrijorare la Bruxelles, chiar dacă Executivul comunitar refuză oficial să facă vreun comentariu pe această temă. "Autorităţile italiene trebuie să înţeleagă că rromii din România sunt cetăţeni europeni şi nu este posibil să fie consideraţi imigranţi ilegali", a declarat pentru AFP un responsabil european, sub rezerva anonimatului.

Rapoartele nu ţin de foame

Un raport comandat de Comisia Europeană în contextul extinderii din 2004, când au aderat ţări din Europa Centrală, sublinia deja situaţia deplorabilă a rromilor din UE. Ei sunt victimele unei "discriminări rasiale şi etnice pe piaţa muncii" şi "trăiesc peste tot în Europa în locuinţe mediocre care se caracterizează prin formarea unor ghetouri", constata documentul.

Aderarea României şi Bulgariei la UE în 2007 nu a rezolvat problemele. "Ne-au dat multe lecţii în timpul negocierilor de aderare pentru integrarea minorităţilor noastre, iar acum, când frontierele au căzut şi problema s-a deplasat spre ei, cei care dădeau lecţii ne spun că nu ştiu ce să facă şi ne cer să ne luăm cetăţenii", ironizează un funcţionar european român.

Fonduri pentru integrare

UE a prevăzut fonduri pentru a ajuta la integrarea rromilor, deveniţi cea mai importantă minoritate etnică din spaţiul comunitar. Numărul rromilor din Europa este între trei şi patru milioane, estimează serviciile Comisiei Europene. Italia este singura ţară europeană care nu a cerut fonduri de la UE pentru integrarea rromilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite