Europa made in China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După electronice şi, mai nou, automobile, poporul cel mai numeros al planetei copiază şi oraşele bătrânului continent Pe zi ce trece, China îşi schimbă faţa. Nu este nicio surpriză

După electronice şi, mai nou, automobile, poporul cel mai numeros al planetei copiază şi oraşele bătrânului continent

Pe zi ce trece, China îşi schimbă faţa. Nu este nicio surpriză faptul că satele sunt "rase" de pe faţa pământului şi, în locul lor, apar oraşe magnifice cu hoteluri de lux, vile somptuoase şi terenuri de golf pentru noii bogătaşi.

Ceea ce este cel mai ciudat este că răsar peste noapte minuni ale arhitecturii europene, copiate fidel. Astfel că vizitatorii pot găsi în China atât Turnul Eiffel, cât şi întregul Bulevard Champs Elysees sau chiar grandiosul Colosseum!

În Shenzhen, un oraş de la frontiera cu Hong Kong, unde astfel de preocupări de "europenizare" arhitecturală nu erau nici măcar imaginate în urmă cu trei decenii, peisajul s-a schimbat într-atât, încât turistul parcă nici nu mai poate să-şi dea seama pe ce continent se află.

Edilii localnici au ridicat un hotel de lux cu temă alpină, care combină întrucâtva virtuţile arhitecturii elveţiene şi minunile vieţii chineze de la ţară. Amestecul, cu totul deosebit, este exact împlinirea visului unui om de afaceri chinez de a avea un uriaş hotel de cinci stele cum nu s-a mai văzut pe lume, la poalele colinelor pe care se întinde o plantaţie de ceai.

Turismul, afacere importantă în China

Experţii în peisagistică spun că se pare că specialiştii care se îngrijesc de dezvoltarea arhitecturală au început să abandoneze tot ceea ce este chinezesc în favoarea unui eclectic stil exotic ce combină trăsăturile unui secol de stereotipuri "English manners", "French romance" şi "Swiss chocolate".

Turismul este o afacere foarte importantă în China şi, în timp ce cei mai mulţi observatori - inclusiv Ministerul chinez de Externe - îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu pagubele pe care cei 10 milioane de călători le‑ar putea produce Bulevardului Champs Elysees sau Colosseumului, alţii merg înainte cu construcţiile, în China, ridicând clădiri despre care se ştie că atrag mulţimi de oameni.

Turnuri din Pisa, Castele de la Versailles

Astfel, se adaugă, pe pământ chinezesc, câteva turnuri înclinate din Pisa, câteva castele de la Versailles şi Sfincşi de la Giza. Destinaţii turistice, cum ar fi Lijiang, din sud-vestul ţării, sunt deja foarte aglomerate şi chiar şi autorităţile locale recunosc că îngustele străzi medievale şi clădirile situate pe coline nu pot face faţă afluxului de câteva milioane de persoane venite din marile oraşe în timpul perioadelor de mare sărbătoare.

Pe lângă faptul că este o afacere importantă, turismul este totodată o afacere nouă. Vilele din faimoasele refugii de vară din Lushan, provincia Jiangxi, de exemplu, au fost construite pentru un mic număr de "imperialişti" străini care nu suportă fierbinţeala din Shanghai şi sunt, de asemenea, disponibile pentru zeci de mii de manageri obosiţi care descind aici.

E imitată o celebră staţiune britanică

În mod natural, China a fost forţată să construiască noi clădiri în grabă. Ca de exemplu, pe plajele sălbatice Sanya, din insula semitropicală (provincia) Hainan (numită în mod optimist "Hawaii Chinei" de către entuziaştii oficiali locali).

Într-o perioadă de timp şocant se scurtă, mogulii din domeniul imobiliar au creat ceea ce pare a fi un grotesc Golden Mile din Blackpool (celebră staţiune încă din perioada victoriană, de la Marea Irlandei), aşa cum ar putea apărea după secole de încălzire globală cataclismică. Luxul, desigur, duce la un şoc cultural, spun experţii. În Xinhua, din Provincia Jiangsu, există unul dintre cele mai bogate sate din China, unde locuitorii au băi de marmură aurite în care îşi cresc peştii.

Parisul, reconstruit în Hangzhou

Turnul Eiffel, catedrala Notre Dame, minunatele străzi şi edificii de pe malurile Senei nu vor mai fi patrimoniu exclusiv al Parisului. O replică a "oraşului luminilor" se construieşte într-un alt loc din lume, dar nu la Las Vegas, cum ar putea crede unii.

Imitatorul va fi de această dată oraşul chinez Hangzhou, care s-a hotărât să-şi construiască propriul Paris în cartierul rezidenţial Tiandu Cheng. Proiectul a fost realizat de Institutul de Planificare Hangzhou (Hangzhou Urban Planning Institute), în cooperare cu biroul britanic de arhitectură Atkins.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite