Europa, îngrijorată de extinderea contagiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia, aflată pe marginea prăpastiei, începe să tragă după sine Franţa şi Spania. Britanicii au început să se pregătească de colapsul euro. Obligaţiunile Italiei, al căror randament a sărit recent pragul critic de 7% şi îngrijorările privind destrămarea eurozonei au dus la mărirea costului împrumuturilor în întreaga Europă.

Franţa, a doua economie a eurozonei, ar putea deveni următoarea victimă a pieţelor, randamentul obligaţiunilor sale fiind în creştere. Cu o expunere a sistemului bancar pe Italia de 300 de miliarde de euro, Franţa este cea mai vulnerabilă dintre ţările de „nota" AAA din Europa.

Randamentul de piaţă al obligaţiunilor franceze pe zece ani a sărit la 3,20% miercuri, de la 3,10% marţi. Valoarea este sub maximul de 3,32% atins pe 24 octombrie, dar ceea ce este grav în privinţa creşterii de miercuri este că ea s-a produs în condiţiile în care randamentul obligaţiunilor Germaniei a scăzut, scrie „Wall Street Journal".

Franţa se împrumută din ce în ce mai scump

În mod normal, obligaţiunile franceze şi germane cresc şi scad în tandem. Randamentul obligaţiunilor Germaniei pe 10 ani a scăzut acum la 1,72%  miercuri, de la 1,80%, marţi. Franţa se împrumută acum la cea mai mare diferenţă de dobândă faţă de Germania de la înfiinţarea eurozonei: 1,46 puncte procentuale. Guvernul francez ştie că nu-şi poate permite ca piaţa să se întoarcă împotriva sa. Parisul a anunţat o nouă rundă de tăieri ale cheltuielilor  săptămâna trecută pentru a se asigura că ţara îşi păstrează ratingul AAA.

Agenţia Moody's a avertizat luna trecută că ar putea emite o prognoză negativă pentru Franţa dacă Parisul face prea multe promisiuni pentru a-şi susţine băncile sau alte state ale eurozonei cu  bani publici. Nevoia Franţei de a se autoproteja creează dubii asupra posibilităţii sale de a ajuta Italia, care trăieşte un coşmar pe piaţa financiară. Spania şi Belgia sunt şi ele afectate. Diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor celor două ţări şi cel al obligaţiunilor Germaniei este la un nivel-record al ultimilor zece ani. Spania se împrumută la o dobândă de 4,09%, iar Belgia, la o dobândă de 2,63%.

Zona euro „nu se micşorează"

Italia a împrumutat ieri 5 miliarde de euro printr-o nouă emisiune de obligaţiuni, fiind nevoită să plătească o dobândă de 6,087% pentru un an, mai mică decât recordul de peste 7% atins cu o zi înainte. După ce au deschis la un nivel scăzut, pieţele de capital din Germania şi Franţa au înregistrat creşteri modeste în cursul dimineţii de ieri, dar indicele FTSE al bursei londoneze a coborât uşor.   Germania a dezminţit ieri informaţiile potrivit cărora Parisul şi Berlinul discută ideea unei zone euro de dimensiuni mai mici, cu un grad de integrare mai mare, ca reacţie la criza datoriilor suverane.

„Din contră, guvernul german vrea să stabilizeze zona euro în întregul său", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert. La Bruxelles, Comisia Europeană a precizat că nu este la curent cu o astfel de dezbatere". Miercuri seara, la Berlin, preşedintele Comisiei Europene a cerut ţărilor europene care se împotrivesc integrării să „nu-i împiedice pe ceilalţi să avanseze" pe acest drum. În acelaşi timp, el a cerut evitarea unei scindări între ţările din zona euro şi restul statelor europene care nu au trecut la moneda unică. „O Uniune divizată nu va funcţiona", a afirmat Barroso, spunând că provocarea este „cum să aprofundăm integrarea zonei euro fără să creăm diviziuni între noi şi cei care nu sunt încă aici".

Agenţia Reuters a anunţat miercuri seara, citând surse din UE, că oficiali germani şi francezi au purtat discuţii pe marginea unor planuri pentru o reformă radicală a Uniunii Europene, care ar presupune stabilirea unei eurozone mai integrate şi cu potenţial mai mic.  Un oficial al UE a declarat că remodelarea zonei euro a fost discutată la nivel „intelectual", însă nu s-a trecut la o discuţie tehnică ori operaţională.

„Se apropie momentul adevărului"

Funcţionarii publici britanici îşi fac planuri pentru cazul unei implozii a euro, scrie presa din Regat, citându-l pe ministrul Afacerilor, Vince Cable. Acesta a spus că se pregăteşte pentru un „Armageddon" al zonei euro. „Ne gândim la toate scenariile posibile ", a spus el, adăugând totuşi că este improbabilă căderea eurozonei. „Dar acest scenariu al Armageddonului ne-ar afecta sistemul bancar", a spus el.

Premierul britanic, David Cameron, a avertizat că Italia este „un pericol clar şi prezent" pentru eurozonă şi că „se apropie momentul adevărului". „Ceea ce se întâmplă în Italia e un avertisment pentru orice guvern care nu are un plan credibil  pentru a rezolva problema datoriilor şi deficitelor excesive", a spus Cameron. El a îndemnat liderii eurozonei şi ai Băncii Centrale Europene să acţioneze pentru salvarea monedei euro. 

"Ceea ce se întâmplă în Italia e un avertisment pentru orice guvern care nu are un plan credibil  pentru a rezolva problema datoriilor şi deficitelor excesive."
David Cameron
premierul Marii Britanii

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite