Europa, ignorată de Obama şi de Romney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima dezbatere televizată dintre candidaţii pentru Casa Albă, pe teme de politică externă, a arătat că Vechiul Continent nu e o prioritate pe agenda SUA.

Marea finală", cum a denumit presa americană ultima confruntare televizată dintre cei doi candidaţi pentru Casa Albă, a fost câştigată de actualul preşedinte, Barack Obama, după cum arată un sondaj realizat pentru CNN.

Temele de politică externă abordate în cursul acestei dezbateri au fost cele clasice: Siria, Libia, Egipt, Iran, Irak, Afganistan şi China.

Preşedintele american a profitat de poziţia sa de comandant suprem pentru a sublinia lipsa de experienţă a candidatului republican, însă Mitt Romney „a avut o strategie interesantă, care a constat în a fi de acord cu Obama asupra mai multor puncte, poate pentru că nu a vrut să pară conflictual şi a schimbat adesea subiectul, din domeniul politicii externe spre politica internă", după cum afirmă analistul Dotty Lynch, profesor la American University.

Barack Obama l-a acuzat pe rivalul său republican Mitt Romney că a făcut mereu alegeri greşite în materie de politică externă, mai ales când a susţinut războiul din Irak în 2003. „De fiecare dată când v-aţi exprimat o opinie, v-aţi înşelat", a declarat preşedintele în exerciţiu la începutul confruntării.

„Aţi spus că ar trebui să intervenim în Irak în pofida faptului că nu deţineau arme de distrugere în masă. Aţi spus că ar trebui să mai avem încă trupe în Irak şi în ziua de azi", a enumerat Obama

În cursul dezbaterii, Barack Obama a apreciat că principala ameninţare pentru Statele Unite este terorismul, în timp ce rivalul său republican Mitt Romney a citat programul nuclear iranian, recunoscând însă că Al-Qaeda e un pericol major.

Acest lucru i-a dat lui Obama posibilitatea să-l atace din nou. „Sunt bucuros că recunoaşteţi că Al-Qaeda e o ameninţare, pentru că acum câteva luni când aţi fost întrebat care e cea mai mare ameninţare geopolitică la adresa Americii aţi spus că este Rusia", a punctat Obama, amintind că „Războiul Rece s-a încheiat de peste 20 de ani".

DEZBATERE CU IMPACT LIMITAT

Europa a fost aproape absentă din dezbatere. Singurele referiri trecătoare au fost făcute de Mitt Romney, care a atras atenţia că SUA sunt „pe acelaşi drum ca şi Grecia" şi i-a reproşat lui Obama faptul că a renunţat la scutul antirachetă din Polonia.

Europa pare a fi dispărut de pe radarul politicii externe americane, însă un diplomat european la Washington, citat de cotidianul francez „Liberation" , priveşte acest lucru ca pe unul pozitiv: „Cu cât vorbesc mai puţin despre noi în această perioadă, cu atât mai bine".

Cei care au urmărit această confruntare televizată între Barack Obama şi Mitt Romney nu au identificat un câştigător clar, dar preşedintele a înregistrat un uşor avans în faţa adversarului său.

Astfel, 48% din telespectatorii dezbaterii consideră că Obama a câştigat dezbaterea, iar 40% cred că Romney este câştigător, marja de eroare fiind de plus sau minus 4,5%. Totuşi, această confruntare va avea doar un impact limitat asupra opţiunii alegătorilor, comentează analiştii, deoarece politica externă este o
temă care îi interesează în mod tradiţional mai puţin pe americani.

COPIII VOTEAZĂ CU OBAMA

Micii americani au votat, iar rezultatul este mai mult decât clar: Barack Obama este cel pe care l-au ales să fie următorul preşedinte al Statelor Unite, care va fi desemnat însă la 6 noiembrie.

Pe site-ul de internet al unui post de televiziune, aproximativ 65% din tineri au votat pentru preşedintele democrat în exerciţiu faţă de 35% pentru adversarul său republican, Mitt Romney, conform rezultatelor prezentate luni.

Sume-record cheltuite pe ultima sută de metri

Cei doi candidaţi, aflaţi în momentul de faţă pe poziţii aproximativ egale în sondaje, vor folosi în următoarele 15 zile „artileria grea", mai ales în cele peste 10 state decisive, printre care Florida, Ohio, Colorado, Virginia sau Nevada.

„Totul depinde de mobilizarea alegătorilor şi de capacitatea fiecărei tabere de a bate la fiecare uşă în ultimele două săptămâni de campanie electorală", apreciază Christopher Arterton, profesor la Universitatea George Washington.

„Totul va depinde de operaţiunile de teren, mai mult decât de publicitate. Există atât de multă publicitate, încât influenţa marginală a fiecărui dolar cheltuit pe publicitate este foarte redusă", a continuat profesorul.
Mitt Romney şi Partidul Republican dispuneau la sfârşitul lui septembrie de un avantaj financiar cu cele 146 de milioane de dolari strânşi, faţă de cele 104 milioane de dolari colectaţi de Obama şi Partidul Democrat.

Aceste sume ce pot fi folosite în următoarele două săptămâni sunt mai mari decât toate cheltuielile efectuate de republicanul John McCain, în 2008, în cele două luni care au trecut de la învestirea sa de către republicani, când a cheltuit 84 de milioane de dolari. ;

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite