“Europa”, un cuvânt negativ în politica americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza datoriilor eurozonei şi temerile că Grecia, Portugalia, Spania şi restul ţărilor din UE ar putea trage după ele, în jos, economia SUA, a făcut ca numele "Europa" să aibă o conotaţie negativă în campania electorală americană.

Un singur candidat în cursa prezidenţială vorbeşte fluent franceza: Mitt Romney. Dar dacă el va câştiga cursa republicană pentru nominalizare, probabil că se va limita la engleză în discursurile sale îndreptate împotriva preşedintelui „Barack Obama".

A fi „european" nu e deloc un lucru pozitiv pe Noul Continent. Mitt Romney şi principalul său contracandidat republican, Newt Gingrich, l-au acuzat în ultimele luni pe actualul preşedinte american, Barack Obama, că vrea să transforme SUA într-o ţară europeană.

Acuzaţiile republicanilor, care spun că Obama vrea să ducă America pe calea Europei, prin creşterea bugetelor sociale şi a taxelor, vor fi receptate de mulţi dintre alegători, susţin analiştii.

Unii americani deja privesc Europa cu suspiciune şi cred că Vechiul continent este rămas în urmă din punct de vedere economic, transmite BBC.

„Statul paternal"

Cum economia SUA dă semne de revenire, sperietoarea „Europa" pare a fi cea mai bună linie de atac pe care o au republicanii împotriva lui Obama. Mitt Romney a lansat acuzaţii similare.

„Cred că unele dintre politicile pe care le-a adoptat sunt precum politicile socialiste europene", a declarat el recent pentru „Fox News".

Romney preferă să vorbească despre „un stat paternal în stil european", spunându-le alegătorilor că au de ales între aceasta şi un „teren liber".

„Nu cred că Obama se comportă ca un socialist. E mai mult o social-democraţie în stil UE. Un guvern cu un mare sistem social central, departamente puternice, entităţi comerciale mari susţinute de stat dar nu în proprietatea statului", a declarat Iain Murray, de la Competitive Enterprise Institute, un think-tank de dreapta din Washington DC.

„Dar există impresia că Obama renunţă la principiul independenţei individului, îndreptaându-se o formă platonică de guvern european", spune Murray.

Obama ar putea scăpa greu de eticheta de „european".

Această impresie are rădăcinile în furia republicanilor stârnită de Legea Sănătăţii promovată de Obama, şi poreclită „Obamacare", care are scopul de a extinde asigurările medicale către aproape toţi americanii.

„În America, oamenii se bazează pe ei înşişi. S-a văzut, de exemplu, în felul în cum nu a fost susţinută creşterea taxelor pentru cei foarte bogaţi. Nici măcar cei săraci nu au susţinut-o", a declarat Fran Burswell, director al Atlantic Council.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite