VIDEO Europa, „bolnavul economiei globale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuniunea din Canada a fost marcată de divergenţele transatlantice privind măsurile de austeritate. SUA au reproşat europenilor că strâng cureaua prea tare şi riscă să arunce întregul glob într-o nouă recesiune.   

Politicile economice ale Europei au fost aspru criticate de către celelalte membre ale G20, care au catalogat Vechiul Continent drept „bolnavul economiei globale", notează AFP, preluat de France24.

Veniţi cu planuri mari la Toronto, unde sperau să-şi impună propunerile de taxare a tranzacţiilor bancare internaţionale şi a activelor bancare, europenii s-au izbit de un val de respingere din partea partenerilor de dialog, care nu văd cu ochi buni austeritatea excesivă al cărui ton este dat de Germania, Marea Britanie şi Franţa.

„Taxa globală", idee pe care europenii au prezentat-o şi la summitul de anul trecut ca un mijloc de a contracara o nouă criză în sistemul bancar şi de a împiedica atacuri speculative de genul celor care au contribuit la „tragedia grecească" şi la slăbirea euro, a fost respinsă de toată lumea.

Precum un antrenor de fotbal, cancelarul german, Angela Merkel, a recunoscut înfrângerea, chiar înainte de declaraţia finală a summitului, şi este de aşteptat ca Berlinul, Parisul şi Londra să meargă cu aceste propuneri doar la nivel naţional. 

Critici americane

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a lansat o serie de critici la adresa măsurilor de austeritate ale europenilor, tirul lui îndreptându-se în special împotriva Germaniei şi Marii Britanii, notează cotidianul „The Guardian".

În opinia lui Geithner, doar câteva ţări, printre care Grecia şi Spania, ar trebui să fie preocupate de reducerea cheltuielilor, în timp ce Japonia şi numeroase ţări europene ar face bine să impulsioneze consumul intern. Şeful Trezoreriei americane a criticat Japonia şi Europa pentru că nu au pus la punct „un set de politici care să redea încrederea".

De la critici, Geithner a trecut la sfaturi, reamintindu-le liderilor G20 că există două greşeli care împiedică ieşirea dintr-o criză economică şi care pot avea „efecte devastatoare".

Una o reprezintă o reacţie prea lentă, aluzie clară la modul în care europenii (şi în special Angela Merkel) au tergiversat luarea unor decizii. „O altă greşeală pe care au făcut-o unele guverne de-a lungul timpului este aceea de a da înapoi prea repede, în speranţa că s-a terminat criza", a spus Geithner, cu referire la decizia ţărilor UE de a renunţa la pachetele de stimuli fiscali.

Angela Merkel, David Cameron (centru) şi Barack Obama

image

Dacă în aprilie, la summitul miniştrilor de Finanţe ai G20, Alistair Darling promitea să nu renunţe la stimulii fiscali până la o relansare economică solidă, urmaşul său, George Osborne, a mers într-o direcţie total opusă, anunţând recent reduceri bugetare uriaşe în următorii ani. Obama mai că le-ar trece cu vederea britanicilor schimbarea de strategie, dar nu prea înţelege decizia Germaniei, al cărei deficit nu ar necesita reduceri atât de drastice, este de părere profesorul Don Brean, de la „G20 Research Group".

Obama a avertizat celelalte ţări că nu trebuie să se bazeze pe consumatorii americani pentru relansarea economică. Avertismentul lui vine în contextul în care există semnele unei frânări a redresării economiei americane. Programul de creare a unor noi locuri de muncă nu a dat rezultatele scontate, iar cifrele publicate săptămâna trecută arată un regres considerabil al sectorului imobiliar, după expirarea perioadei în care persoanele ce achiziţionau imobile erau scutite de o serie de taxe.

Angela Merkel a insistat că nu există niciun fel de disensiuni între ea şi Barack Obama, căruia i-a explicat că nu este „nicio contradicţie între creşterea economică şi măsurile de austeritate".

Contraatacul europenilor

Preşedintele SUA şi cel francez, Nicolas Sarkozy 

image

„Deficitul bugetar nu poate  continua la nesfârşit", a punctat şi ministrul său de Finanţe, Wolfgang Schäuble. Acesta a respins reproşurile Washingtonului potrivit cărora Germania nu contribuie la creşterea economică globală, precizând că Berlinul a lansat un pachet masiv de stimuli economici încă din 2008.

Summit de un miliard de dolari

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a lăudat că în 2011 va organiza un summit de 10 ori mai ieftin. Lucru uşor de făcut, reuniunile G8 şi G20 de la Toronto costând în jur de 1,2 miliarde de dolari, din care 930 de milioane doar măsurile de securitate.

Proteste violente

Poliţia canadiană se pregătea ieri-seară de noi violenţe, după ce sâmbătă protestatarii au incendiat mai multe maşini, inclusiv ale poliţiştilor, au vandalizat numeroase magazine şi bănci şi au atacat forţele de ordine. Acestea au ripostat cu gaze lacrimogene şi au arestat circa 400 de persoane, relatează "Toronto Sun".

Cel puţin trei persoane au fost rănite. Mai multe grupuri de tineri s-au desprins de cei peste 10.000 de protestatari şi au încercat să treacă de bariere pentru a ajunge în zona summitului. Mai multe spitale au fost închise, primind doar urgenţe, la fel şi câteva rute de transport în comun. Poliţiştii au găsit mai multe arme artizanale ascunse în diverse locuri din Toronto.

Proteste la G20

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite