Eurogrupul, mărul discordiei dintre Franţa şi Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nominalizarea unui nou şef al miniştrilor de Finanţe din zona euro agită spiritele la Paris şi la Berlin, niciuna dintre părţi nefiind dispusă să cedeze în favoarea celeilalte.

Franţa şi Germania nu reuşesc să se pună de acord cu privire la persoana care să preia şefia Eurogrupului, ce reuneşte miniştrii de Finanţe din uniunea monetară. Mandatul actualului preşedinte, Jean-Claude Juncker, premier al Luxemburgului, se va încheia la 17 iulie, iar nominalizarea viitorului şef era anunţată de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru începutul acestei luni, notează AFP.

Însă disensiunile dintre Franţa şi Germania pe această temă par să se adâncească. Ieri, ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici, a anunţat că Franţa vrea ca mandatul lui Jean-Claude Juncker, aflat în această funcţie de şapte ani, să fie extins o anumită perioadă, pentru a putea pregăti o soluţie pe termen lung, notează AFP.

Reacţia ministrului francez de Finanţe a venit în contextul în care publicaţia germană „Der Spiegel" a scris sâmbătă că, din informaţiile sale, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, ar urma să preia preşedinţia Eurogrupului, după care ar urma să-i cedeze funcţia, la jumătatea mandatului, lui Moscovici. Potrivit „Der Spiegel", cancelarul german, Angela Merkel, promotoare a austerităţii, şi preşedintele francez, socialistul François Hollande, sunt pregătiţi pentru această soluţie de compromis.

„Aceasta nu este o problemă de actualitate", a declarat ministrul francez de Finanţe la forumul economic anual desfăşurat la Aix-en-Provence, în sud-estul Franţei. La sfârşitul săptămânii trecute, purtătorul de cuvânt al lui Juncker a declarat că acesta „ar fi disponibil (pentru a rămâne în această funcţie) până la sfârşitul acestui an", scrie „The Wall Street Journal".

Întâlnire pe fond de criză

În timp ce nominalizarea se lasă aşteptată, miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să se întâlnească astăzi pentru „a transpune în practică" decizii anterioare. Potrivit lui Pierre Moscovici, o altă întâlnire privind criza din zona euro este programată pentru data de 20 iulie. „Este foarte important să trimitem semnale că lucrurile pe care le-am spus la Consiliul European vor fi cu adevărat traduse în fapte", a spus Moscovici.

Pe de altă parte, Wolfgang Schäuble a declarat într-un interviu acordat „El Pais" că Europa nu va putea implementa anul acesta o supervizare centralizată a băncilor. Cum măsura ar trebui luată înainte de recapitalizarea băncilor cu fonduri europene, afirmaţia lui Schäuble dă emoţii Spaniei, care este la un pas de a obţine ajutor financiar din partea partenerilor săi europeni.

Coordonare economică

Eurogrupul reuneşte miniştrii de Finanţe din cele 17 state din zona euro, având ca scop coordonarea politicilor economice. Potrivit Tratatului de la Lisabona, care a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009, membrii Eurogrupului îşi aleg un preşedinte pentru un mandat de doi ani şi jumătate. Premierul luxemburghez, Jean-Claude Junker, primul președinte al acestui organism, a fost reales în această funcţie la 18 ianuarie 2010, urmând să-și încheie mandatul la 17 iulie 2012.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite