Eurodeputaţii îşi fac curăţenie în ogradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European vrea sistem unic de plată pentru asistenţi Legislativul european nu mai acceptă angajarea rudelor în cadrul cabinetelor europarlamentarilor şi nici retribuirea

Parlamentul European vrea sistem unic de plată pentru asistenţi

Legislativul european nu mai acceptă angajarea rudelor în cadrul cabinetelor europarlamentarilor şi nici retribuirea acestora după bunul plac.

Pregătirile pentru finalizarea unui proiect de statut al consilierilor europarlamentarilor se apropie de final. Atât documentul în cauză, cât şi cel care vizează statutul europarlamentarilor, vor intra în perioada următoare în circuitul legislativ al Parlamentului European pentru adoptare, astfel încât cele două să poată fi aplicate după alegerile pentru Parlamentul European din 2009.

Decizia elaborării şi adoptării unui statut al asistenţilor eurodeputaţilor a fost luată de Secretarul General al forului legislativ european, pe de o parte pentru a uşura sistemul de angajare dar mai ales, de plată a acestora, şi, pe de altă parte, pentru a îndepărta suspiciunile privind eventuale fraude la plăţile efectuate, generate de un recent control care a depistat o serie de nereguli.

Fără rude printre angajaţi

În prezent există trei moduri în care europarlamentarii îşi pot recruta echipele (circa 1500 asistenţi acreditaţi la PE) şi 27 de moduri naţionale de impozitare şi de plată a contribuţiilor sociale, în condiţiile în care unii asistenţi lucrează la Bruxelles, iar alţii în ţările de origine ale europarlamentarilor.

Potrivit unor surse din PE, o primă măsură din proiect este introducerea restricţiei privind angajarea membrilor familiei deputaţilor pentru activitatea de asistent parlamentar.

Buget de 15.500 euro per europarlamentar

Proiectul propune totodată introducerea unui sistem unic de plată a impozitelor şi a asigurărilor sociale pentru asistenţi.

Chiar dacă decizia finală privind nivelul salariului asistentului va aparţine, în continuare, eurodeputatului, proiectul va stipula o serie de limite între care se va încadra acest salariu.

Propunerea doreşte să elimine situaţii de genul celor depistate de controlul menţionat şi la care au fost identificate inclusiv salarii de 15.000 euro, acordată soţiei deputatului, respectiv totalul sumei alocate eurodeputaţilor pentru cheltuielile de asistenţă parlamentară. Parlamentul European cheltuieşte 10% din buget pentru plata anuală a asistenţilor.

Fiecare europarlamentar are la dispoziţie un buget lunar de 15.500 de euro pentru plata asistenţilor care îl ajută în executarea sarcinilor. Ei pot fi angajaţi direct, prin intermediari ori printr-un furnizor de servicii.

Raportul menţionat a constatat că cel mai mare număr de nereguli intervin la acest capitol.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite