Eurodeputaţii vor comisar pentru rromi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii europeni propun ca reprezentanţii etniei să participe la luarea deciziilor care privesc minoritatea rromă Un raport privind etnia rromă, adoptat de Parlamentul European,

Parlamentarii europeni propun ca reprezentanţii etniei să participe la luarea deciziilor care privesc minoritatea rromă

Un raport privind etnia rromă, adoptat de Parlamentul European, atrage atenţia asupra atitudinii ostile, răspândită la nivel european, faţă de ţigani şi le cere statelor membre UE să adopte noi măsuri împotriva discriminării acestei minorităţi.

Parlamentul a solicitat Comisiei Europene să "structureze un Plan de acţiune comunitar pentru integrarea rromilor", să atribuie unui comisar european "responsabilitatea de a coordona politicile privind etnia rromă" şi să "promoveze angajaţii de etnie rromă în cadrul structurilor europene". Raportul, adoptat ieri cu 510 voturi pentru, 36 împotrivă şi 67 abţineri, menţionează că nici în statele membre, nici în ţările candidate nu s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte combaterea discriminării rasiale faţă de rromi şi protecţia drepturilor acestora. Aceasta, în ciuda faptului că, în cadrul procesului de negociere şi de aderare, toate ţările candidate s-au angajat să îmbunătăţească acţiunile de includere a rromilor.

Ca urmare, eurodeputaţii au cerut ţărilor UE să adopte măsuri concrete privind locuinţele, sănătatea, educaţia şi locurile de muncă pentru rromi - măsuri care să faciliteze integrarea acestei minorităţi. Eurodeputaţii au mai cerut statelor Uniunii Europene să rezolve problemele taberelor de rromi, "în care nu există standarde igienice şi de securitate şi în care un număr mare de copii rromi mor în accidente domestice, mai ales în incendii". Dintre cele 12-15 milioane de rromi din Europa, circa 10 milioane locuiesc pe teritoriul UE. Majoritatea acestora au devenit cetăţeni ai Uniunii în urma extinderilor din 2004 şi 2007, dar sunt în continuare victime ale discriminării, au constatat eurodeputaţii, situaţie căreia trebuie să i se pună capăt.

Holocaustul rromilor trebuie recunoscut

PE consideră că "Holocaustul rromilor (Porajmos)" merită să fie pe deplin recunoscut şi, printre alte măsuri, le cere autorităţilor competente "să întreprindă măsurile necesare pentru desfiinţarea industriei de îngrăşare a porcilor existente pe teritoriul fostului lagăr de concentrare de la Lety (Cehia) şi să ridice un monument în memoria victimelor persecuţiei. Niciunul dintre grupurile politice din PE nu face însă referire la vreo obligaţie care le-ar reveni reprezentanţilor etniei pentru integrarea lor în societatea în care trăiesc, fie în ţara de origine, fie în cea de rezidenţă.

Microcredite împotriva şomajului

Ca soluţie pentru şomajul din rândul comunităţilor de rromi, care atinge niveluri "inacceptabil de ridicate", deputaţii au propus Comisiei să analizeze posibilitatea utilizării unei scheme de microcredit, pentru a încuraja înfiinţarea unor mici întreprinderi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite