Cazul Timoșenko umbrește Euro-2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Guvernului britanic nu vor participa la meciurile reprezentativei Angliei din grupele Campionatului European de Fotbal 2012 disputate în Ucraina, transmite BBC. Decizia a fost luată în semn de protest față de situația opozantei Iulia Timoșenko, fost premier al Ucrainei, care ispășește o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

Ministrul de Externe din Marea Britanie, William Hague, a declarat că membrii Guvernului britanic nu doresc ca susținerea echipei de fotbal să fie interpretată drept „un sprijin politic acordat anumitor chestiuni din Ucraina cu care ei nu sunt de acord".

Decizia Guvernului britanic vine în contextul în care mai multe state din Uniunea Europeană, printre care Germania, Olanda şi Austria, au ameninţat că vor boicota meciurile organizate de Ucraina în cadrul turneului final european.

În replică, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie a declarat că „sportul și politica nu se amestecă", adăugând că îngrijorările cu privire la anumite aspecte trebuie exprimate într-un alt mod.

Fiica Iuliei Timoșenko, Evghenia Carr, a declarat recent, pentru BBC, că „înțelege" boicotul politic, dar că își dorește ca Euro-2012 să se desfășoare fără probleme.

„Înțelegem boicotul politic la care recurg lideri europeni din dorința ca legile să fie aplicate, ca drepturile omului să fie respectate (...). Dar cred că evenimentele sportive trebuie să se desfășoare... Mama mea, când era în Guvern, a luptat pentru ca Ucraina să găzduiască acest campionat", a afirmat Evghenia Carr.

Temerile Poloniei

La rândul său, Polonia, care organizează Euro-2012 împreună cu Ucraina în perioada 8 iunie-1 iulie, a avertizat că Uniunea Europeană nu ar trebui să împingă Ucraina în brațele Rusiei prin intermediul unui boicot.

„Polonia are temeri serioase că un boicot ar putea avea ca efect orientarea Ucrainei către o altă cale decât cea a procesului de integrare europeană", a declarat președintele Bronislaw Komorowski.

Iulia Timoșenko, figură centrală a „Revoluției Portocalii", ce a avut loc în 2004 în Ucraina, a fost plasată în arest în august 2011.

În luna octombrie a anului trecut, a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere, în urma semnării, în 2009, a unui acord cu Rusia în domeniul gazelor.

Fostul premier al Ucrainei a catalogat procesul drept o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici.

La 20 aprilie 2012, opozanta, în vârstă de 51 de ani, a intrat în greva foamei, în semn de protest față de abuzurile la care a fost supusă în închisoare.

Autoritățile de la Kiev au negat acuzațiile aduse de fostul premier al Ucrainei.

Timoșenko a încetat greva foamei la 9 mai, după ce a fost transferată la un spital din Harkov, unde a fost tratată de un medic german sosit special în Ucraina pentru a-i acorda îngrijiri medicale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite