Eşec periculos al inspecţiei ONU în Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teheranul refuză accesul inspectorilor, ceea ce creşte riscul unor confruntări militare.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)  a anunţat „eşecul" negocierilor cu Iranul privind programul nuclear al Teheranului. Acest lucru ar putea creşte riscul unui atac militar al Israelului, avertizează experţii. Într-un comunicat difuzat în noaptea de marţi spre miercuri, reprezentanţii AIEA şi-au exprimat „regretul" faţă de eşecul continuării negocierilor cu Iranul. Comunicatul relevă refuzul Teheranului de a acorda inspectorilor ONU acces la o presupusă instalaţie nucleară din Parchin, situată într-o bază militară.

Iranul respinge acuzaţiile occidentalilor că programul său nuclear are scopul dezvoltării de arme atomice, spunând că ţinta sa este producerea de energie electrică.  Dar refuzul de a limita activităţi nucleare sensibile care pot avea atât scop civil, cât şi militar şi secretul păstrat în jurul acestui program au atras critici din ce în ce mai dure ale ONU şi sancţiuni economice din partea SUA şi a UE. SUA şi Israelul nu au exclus folosirea forţei împotriva Iranului, dacă diplomaţia şi sancţiunile nu funcţionează. În comunicat, AIEA nu a oferit informaţii asupra a ceea ce intenţionează să facă după acest eşec, pe care îl va dezbate în cadrul Consiliului Guvernatorilor,  pe 5 martie.

„Ultima şansă"

Aceste critici dure din partea AIEA intervin la finalul unei vizite de două zile la Teheran, pe 20 şi 21 februarie, a unei misiuni de rang înalt a Agenţiei, care era considerată „ultima şansă".   În comunicat, directorul general al Agenţiei ONU, japonezul Yukiya Amano, şi-a exprimat personal „dezamăgirea" faţă de atitudinea iranienilor. „Este dezamăgitor că Iranul nu a acceptat cererea noastră de a vizita Parchin în prima sau în cea de a doua misiune", a declarat el, citat în document. „Noi ne-am angajat cu un spirit constructiv, dar nu s-a ajuns la niciun acord", a adăugat Amano.

Declaraţiile de partea iraniană au fost diferite. Ambasadorul Teheranului la AIEA, Ali Asghar Soltanieh, prezent la negocierile din capitala iraniană, a declarat marţi că „aceste negocieri vor continua în viitor". „Cred că există un risc serios ca această criză să însemne nu atât descoperirea dovezilor că Iranul a decis să reactiveze programul de arme nucleare, dar mai ales ivirea unei oportunităţi pentru Israel de a distruge sau întârzia acest program prin mijloace militare", a  declarat pentru Reuters Henry Wilkinson, expert în securitate la Janusian Security Consultants, din Londra.

„Israelul şi SUA au acelaşi obiectiv, de a împiedica Iranul să dobândească arma nucleară. Este timp şi loc pentru ca diplomaţia să funcşţioneze", declarase, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite