Epidemie de sinucideri printre veteranii de război ai SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul soldaţilor care îşi pun capăt zilelor este mai mare decât al celor care sunt omorâţi pe front America suferă de o adevărată epidemie de sinucideri în rândurile

Numărul soldaţilor care îşi pun capăt zilelor este mai mare decât al celor care sunt omorâţi pe front

America suferă de o adevărată epidemie de sinucideri în rândurile veteranilor de război traumatizaţi de experienţele trăite pe front. Potrivit statisticilor, riscul de sinucidere este dublu în rândul soldaţilor întorşi de pe front decât în rândul populaţiei luate în ansamblu.

Cel puţin 6.256 de veterani de război americani s-au sinucis în 2005, în medie 17 pe zi, arată statisticile. Media zilnică a celor care îşi pun capăt zilelor este mai mare decât cea a soldaţilor care au căzut pe frontul din Irak, începând din 2003: 2,4/zi, potrivit website-ului ICasualties.org.

Rata sinuciderilor în rândurile veteranilor de război a ridicat bănuiala că soldaţii suferă de o epidemie de boli mentale, legată adesea de stresul posttraumatic. Potrivit CBS News, statisticile reprezintă prima încercare de a realiza o situaţie la nivel naţional a sinuciderilor în rândurile veteranilor. Cifrele au fost obţinute prin combinarea datelor despre sinucideri din diferite state ale SUA, începând din 1995.

Rata sinuciderilor în rândul întregii populaţii americane a fost de 8,9/100.000, iar în rândul veteranilor de război procentul este de 18,7/ 100.000.

Cifra creşte la cel puţin 22,99/100.000 în rândul veteranilor cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani - de circa patru ori mai mult decât procentul corespunzător populaţiei obişnuite din aceeaşi grupă de vârstă.

Numărul veteranilor din SUA este de 25 de milioane, dintre care 1,6 milioane au luptat în Irak şi Afganistan.
Un alt studiu publicat săptămâna trecută arată că veteranii americani reprezintă un sfert din oamenii fără adăpost din America, chiar dacă ei formează numai 11% din totalul populaţiei adulte.

Mulţi dintre soldaţii tineri care se întorc de pe fronturile din Irak şi Afganistan folosesc adăposturile şi cantinele sociale, destinate persoanelor fără locuinţă.

Dacă veteranii din Vietnam au început să îngroaşe rândurile persoanelor fără locuinţă după circa 10 ani de la încheierea războiului, circa 1.500 de veterani ai actualelor războie au fost deja identificaţi ca neavând locuinţe.

Drama veteranilor americani este o problemă acută pentru administraţia Bush care a susţinut mereu faptul că apără interesele soldaţilor. În acest an, generalul Kevin Kiley, chirurgul-şef al Armatei SUA a fost concediat împreună cu alţi oficiali de rang înalt pentru felul cum îi trata pe soldaţii răniţi în Irak şi Afganistan.

"Nimeni nu se întoarce de pe front neschimbat"

"Nu toţi soldaţii se întorc răniţi de pe front, dar nimeni nu se întoarce neschimbat", a declarat Paul Rieckhoff, fost soldat în Marina Americană şi fondatorul Organizaţiei Veteranilor Americani din Irak şi Afganistan. Mike Bowman, tatăl unui soldat de 23 de ani care s-a sinucis în 2005, a declarat pentru CBS că armata încearcă să acopere scara problemei.

"Nimeni nu vrea să facă statistici, deoarece armata nu are interesul ca adevăratul număr al victimelor să iasă la iveală", a spus el. Descoperirile presei privind condiţiile din spitalul militar Walter Reed din Washington au atras şi ele multe critici. Clinica a fost descrisă drept insalubră, plină de şobolani şi un labirint al birocraţiei.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite