Entuziasm călduţ al presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţiile internaţionale au semnalat pe diverse tonalităţi încheierea acordului între liderii republicani şi democraţii din Congresul american, aşteptat cu mare nelinişte de scena politico-economică mondială, înţelegere ce va permite Statelor Unite să ocolească încetarea plăţilor.

„Catastrofa a fost evitată în ultimul moment", scrie cotidianul francez „Le Parisien", care precizează însă că „adevăratul oftat de uşurare va veni doar după ce Congresul va valida acest acord de principiu". „Încetarea plăţilor ar fi avut consecinţe catastrofale asupra economiei mondiale", mai arată „Le Parisien".

„Datoria americană: un acord găsit la ţanc", titrează şi „L'Express", care menţionează însă că pieţele asiatice rămân prudente în faţa
perspectivelor economiei SUA, împovărată de o datorie abisală. „SUA respiră, Wall Street aşteaptă", scrie şi cotidianul italian „Corriere della sera", care spune că Barack Obama a făcut, în cursul nopţii de luni spre marţi, „anunţul cel mai important al preşedinţiei sale", cu doar câteva ore înainte de „data fatidică de 2 august". „Coşmarul încetării plăţilor a luat sfârşit, ameninţarea care plutea asupra economiei mondiale s-a îndepărtat", arată şi „La Repubblica".

La rândul său, săptămânalul canadian „Les Affaires" vorbeşte despre „o înţelegere istorică" între liderii Congresului american şi Barack Obama, în timp ce săptămânalul francez „Journal du Dimanche" îl menţionează pe purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yukio Edano, care-şi exprimă încrederea că acordul va duce la „o stabilizare a pieţelor".

După China, Japonia este cel mai important deţinător de bonuri americane de Trezorerie. Neliniştea internaţională vizând ajungerea la un acord făcuse ca dolarul să scadă aproape la cel mai slab nivel al său în faţa yenului de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, mai arată „Journal du Dimanche".

Şi „Le Figaro" salută „vestea foarte bună venită din SUA", dar în acelaşi timp relatează că Black Point, cel mai mare gestionar de active din lume, a primit cu reţinere planul american de redresare economică. „Totuşi, cadrul propus pentru reducerea cheltuielilor reprezintă un pas înainte", se spune într-un comunicat.

Păreri împărţite

Ceva mai acid, cotidianul „Liberation" îi ironizează deopotrivă pe republicani şi pe democraţi, care „au lungit prea mult căutarea unui compromis pentru salvarea guvernului de la faliment". Miza pentru ei, înainte de salvarea economiei, a fost „să se poziţioneze în vederea alegerilor prezidenţiale din 2012", este de părere „Liberation".

De cealaltă parte a Oceanului, unele publicaţii americane consideră că „acordul este o victorie a Tea Party" (mişcare politică ce critică în special cheltuielile guvernamentale făcute sub Administraţia Obama, n.r.), iar „Washington Post" îl plasează pe Obama printre „învingătorii acestei partide" pentru că a ridicat plafonul datoriilor până la viitoarele alegeri prezidenţiale din 2012 şi „pentru că acest gen de compromisuri place alegătorilor independenţi". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite