Embargoul UE sună goarna războiului în Golf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a reluat ieri ameninţările de a bloca strâmtoarea Ormuz şi a avertizat că ar putea lovi ţinte americane din întreaga lume. Occidentul trimite nave de război în zonă

Iranul a acuzat Europa că duce un „război psihologic", după ce Uniunea Europeană a luat măsura fără precedent de a impune un embargo petrolier împotriva importurilor de petrol iranian, ca sancţiune împotriva programului nuclear al republicii islamice. Teheranul a reluat ieri ameninţările de a bloca strâmtoarea Ormuz pentru a opri petrolul arab să părăsească Golful Persic. În plus, oficialii iranieni au avertizat că ar putea lovi ţinte americane din întreaga lume dacă Washingtonul va folosi forţa pentru a sparge o viitoare blocadă iraniană asupra rutei navale strategice din strâmtoarea Ormuz.

„Dacă vor fi întrerupte vânzările de petrol iranian, strâmtoarea Ormuz va fi în mod sigur închisă", a declarat Mohammad Kossari, şeful adjunct al comisiei parlamentare pentru Relaţii externe şi securitate naţională, citat de agenţia Fars.  „Dacă America vrea aventuri, după închiderea strâmtorii Ormuz, Iranul va face ca lumea să fie nesigură pentru americani în cel mai scurt timp posibil", a adăugat Kossari, referindu-se la promisiunea SUA de a-şi folosi flota pentru a ţine deschisă ruta navală. 

Iranul a ameninţat în repetate rânduri că va bloca strâmtoarea, prin care trece o cincime din transportul de ţiţei la nivel mondial. Kossari a spus că, în cazul în care strâmtoarea va fi închisă, SUA şi aliaţii săi nu vor putea redeschide ruta. În punctul său cel mai îngust, între Iran şi Oman, strâmtoarea Ormuz are numai 34 de kilometri.

Retorică belicoasă

Un alt oficial iranian de rang înalt, Heshmatollah Falahatpisheh, a declarat că Iranul are dreptul să blocheze strâmtoarea Ormuz, ca răspuns la sancţiunile impuse împotriva sa şi că închiderea strâmtorii este „din ce în ce mai probabilă", potrivit agenţiei semioficiale Mehr. „În caz de ameninţare, închiderea strâmtorii Ormuz e unul din  drepturile Iranului. Până acum nu ne-am folosit de acest privilegiu", a declarat Falahatpisheh.

Portavionul nuclear american Abraham Lincoln, pe poziţii alături de alte şase nave de război occidentale 



Amiralul Habibollah Sayyari, comandantul flotei navale iraniene, a declarat că blocarea strâmtorii ar fi uşoară. „Cum spun iranienii, ar fi mai uşor decât a bea un pahar cu apă", a declarat el. 

Ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, a reiterat angajamentul Washingtonului privind libertatea de navigare prin strâmtoarea Ormuz. „Cred că Iranul a auzit acest mesaj şi va fi consiliat să-l ia în considerare", a declarat ea, într-o şedinţă a consiliului guvernatorilor a Comitetului Americano-Evreiesc, din New York.

Comasări de nave de război

Marea Britanie, SUA şi Franţa au trimis în Golf în ultimele zile şase nave de război conduse de portavionul nuclear american Abraham Lincoln, de 100.000 de tone şi care transportă 90 avioane de luptă.  Flota occidentală a trecut fără probleme luni prin strâmtoarea Ormuz, scrie cotidianul britanic „Telegraph". HMS Argyll, o fregată a Marinei Regale britanice, un crucişător şi două distrugătoare ale Marinei americane şi o navă de război franceză au completat flotila.

image

Obama a lăudat decizia europenilor de a impune embargoul

image

Aceste ţări menţin o prezenţă militară permanentă în Golf, dar o trecere a acestei flotile prin strâmtoarea Ormuz este ceva cu totul neobişnuit, comentează presa occidentală. Flotila a trecut la câţiva kilometri de coasta iraniană. Un oficial occidental a dezminţit faptul că acesta ar fi fost un gest provocator menit să crească presiunea asupra Iranului. Scopul a fost pur şi simplu de a ilustra „hotărârea internaţională", pentru a garanta libera circulaţie a navelor printr-o arteră vitală a economiei mondiale", a spus el citat de presa britanică. 

Un alt portavion american, USS Carl Vinson, se află în zonă de mai multe luni. Flota occidentală din Golf transportă avioane de luptă cu mai multă putere de atac decât întreaga forţă aeriană a Iranului. Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat că ţările occidentale vor menţine o prezenţă constantă în regiune ca parte a „contribuţiei durabile la securitatea Golfului". Iranul a organizat recent un exerciţiu militar în strâmtoarea Ormuz. Alte manevre militare sunt anunţate în această săptămână, sub numele de cod „Exerciţiul Nobilul Profet". 

SUA vor intensifica presiunile

La Washington, preşedintele Barack Obama a declarat că „aplaudă" noile sancţiuni anunţate de UE împotriva Iranului. El a anunţat că SUA vor impune noi sancţiuni pentru intensificarea presiunii asupra Iranului".

Obama a citat ca exemplu Bank Tejarat, ce dispune de o agenţie la Paris, care a fost adăugată luni pe lista americană a societăţilor sancţionate pentru susţinerea programului nuclear al Iranului. Potrivit Departamentului Trezoreriei, aflat la originea acestei decizii, Bank Tejarat este cea de-a treia bancă din Iran. În virtutea deciziei Departamentului, activele pe care Bank Tejarat le-ar deţine în Statele Unite sunt blocate, iar persoanele fizice sau juridice americane care vor întreţine relaţii comerciale cu acestea se expun unor investigaţii penale.

Liderul iranian, Mahmud Ahmadinejad

„Act de război"

Sancţiunile UE au fost de asemenea salutate de Israel, care a avertizat că ar putea ataca Iranul dacă acesta nu va renunţa la construirea armei nucleare. Embargoul UE va intra în vigoare la 1 iulie, pentru a nu afecta prea rău economiile fragile din sudul Europei, precum Grecia şi Italia.

Candidatul la nominalizarea republicanilor pentru alegerile prezidenţiale din SUA, Mitt Romney, a declarat, în cadrul unei dezbateri televizate în Florida, că  închiderea de către Iran a strâmtorii strategice Ormuz ar fi „un act de război". „Este esenţial pentru militarii şi marina noastră să aibă căi maritime deschise", a declarat fostul guvernator de Massachusetts, favorit până recent în cursa pentru învestitura republicană în vederea alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie.

Romney l-a criticat pe preşedintele democrat Barack Obama pentru faptul că „marina americană nu a fost niciodată aşa de mică, din 1917" şi că ţara nu construieşte „decât nouă nave de război pe an". „Noi va trebui să construim cel puţin 15 nave pe an, nu pentru că vrem să intrăm în război, ci pentru că vrem ca oricine intenţionează să ne atace să vadă că suntem atât de puternici, încât nu ar putea să ne învingă".

"Dacă America vrea aventuri, după închiderea strâmtorii Hormuz, Iranul va face ca lumea să fie nesigură pentru americani în cel mai scurt timp posibil.''
Mohammad Kossari parlamentar iranian

„Nobilul profet"

Iranul are programate manevre militare în strâmtoarea Ormuz în această săptămână, sub numele de cod „Nobilul Profet".  Totuşi, cele două portavioane americane aflate în Golf transportă avioane de luptă cu mai multă putere de atac decât întreaga forţă aeriană a Iranului.

Apel la discuţii

Germania, Franţa şi Marea Britanie au făcut apel la Teheran să reia negocierile privind programul nuclear. Rusia, care, la fel ca şi China, critică abordarea Occidentului, a declarat că e posibilă reînceperea negocierilor. Totuşi, oficialii iranieni spun că noile sancţiuni fac acest lucru mai puţin probabil. Este un punct de vedere împărtăşit şi de unii analişti occidentali care au avertizat că sancţiunile economice vor face ca Iranul să fie şi mai îndârjit în decizia de a construi o armă nucleară, mai ales în condiţiile unui „război" de sabotaj şi unui şir de asasinări strategice, despre care se crede că ar fi comise de Israel şi de agenţi occidentali.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite