Embargo UE pentru petrolul din Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernele europene au căzut de acord, în principiu, asupra interzicerii importurilor de petrol iranian, relatează Reuters, citând diplomaţi europeni.

Diplomaţii europeni citaţi de Reuters susţin că statele UE au renunţat la toate obiecţiile ridicate până acum în ceea ce priveşte impunerea unui embargo petrolier. Cea mai puternică opoziţie fusese exprimată de Grecia, care îşi importă aproximativ un sfert de necesarul de petrol din Iran. Spania şi Italia importă de asemenea cantităţi importante de petrol iranian. În total, Iranul exportă zilnic 450.000 de barili de petrol către UE. Decizia definitivă ar putea fi luată la sfârşitul lunii ianuarie, când are loc reuniunea miniştrilor de Externe din UE, a precizat, joi, şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppé.

Cât de tare va fi atins

Noul embargo va fi impus ca urmare a refuzului Iranului de a-şi opri programul nuclear. Deşi Teheranul susţine că programul este strict civil raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică din noiembrie contrazice afirmaţiile oficialilor iranieni.

SUA au lăudat curajul europenilor. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a apreciat că este „un pas pe care ne-ar plăcea să-l vedem nu doar din partea aliaţilor noştri apropiaţi, dar şi din partea tuturor statelor lumii". Veniturile din petrol ale Teheranului ar putea fi astfel sufocate, fără a produce turbulenţe pe pieţele globale, a indicat Trezoreria americană. SUA au impus, în urmă cu câteva săptămâni, noi sancţiuni financiare dure la adresa Iranului. Washingtonul va penaliza orice companie care face afaceri cu Iranul.

China şi-a redus şi ea în ultima lună importurile de petrol iranian cu 50%. Dacă embargoul va fi impus de statele UE, va lovi chiar în inima industriei iraniene, în care sectorul petrolier are o pondere de 60%. Însă sancţiunile mai dure impuse în ultima vreme au început să-şi facă simţit deja efectul. La Teheran, preţurile alimentelor cresc pe zi ce trece, iar moneda iraniană - realul - a suferit o cădere de 40% faţă de dolar în ultima lună. Iranienii au format cozi imense pentru a-şi retrage datoriile şi a le preschimba în dolari, dar casele de schimb li s-au închis în faţă.

Turbulenţele economice şi sociale survin cu mai puţin de două luni înainte de alegerile parlamentare. Până acum, autoritarul regim de la Teheran a reuşit să zdrobească din faşă orice „mugur" de Primăvară arabă.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite