Elveţia a semnat acordul care confirmă participarea sa deplină la spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul elveţian al Justiţiei, Simonetta Sommaruga, a semnat la Bruxelles acordul care confirmă participarea deplină a Elveţiei la spaţiul Schengen, relatează cotidianul Le Temps, în ediţia electronică de vineri.

Acest acord permite ţărilor terţe (Norvegia, Elveţia, Liechtenstein, Islanda) asociate la Schengen să participe la elaborarea dreptului comunitar. "Elveţia are mijloacele, la toate nivelurile de decizie, de a-şi apăra poziţiile în spaţiul Schengen", a dat asigurări Sommaruga, adăugând că poziţiile elveţiene sunt în mare parte împărtăşite de omologii săi.

Singurul loc în care Elveţia nu este reprezentată este Parlamentul European, care poate amenda textele viitoarelor directive în cadrul co-deciziei. "Chiar dacă majoritatea deciziilor se iau teoretic cu majoritatea calificată, preşedinţia semestrială a Uniunii încearcă întotdeauna să obţină un consens", notează şeful Misiunii elveţiene la UE, Jacques de Watteville.

În cursul reuniunii de la Bruxelles, Simonetta Sommaruga a avut de asemenea ca obiectiv să limiteze orice nouă renunţare la suveranitate în cazul unor ameninţări privind frontierele externe. "Frontierele trebuie să rămână sub competenţă naţională (...). Majoritatea statelor membre împărtăşesc poziţia elveţiană", a declarat ea.

În cursul reuniunii de joi de la Bruxelles, decizia privind integrarea României şi Bulgariei la Schengen a fost amânată, din cauza opoziţiei Olandei şi Finlandei, care au respins inclusiv compromisul propus de preşedinţia poloneză a UE, privind o aderare în două etape. Acest compromis a fost acceptat de Elveţia, care participă de mai multe luni la instruirea poliţiştilor de frontieră români şi bulgari la Sistemul de Informaţii Schengen (SIS).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite