Elicopterele româneşti, solicitate la Darfur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport susţinut de 36 de organizaţii umanitare şi pentru drepturile omului cere mai multor state, printre care şi România, să furnizeze elicoptere forţelor de menţinere a păcii din

Un raport susţinut de 36 de organizaţii umanitare şi pentru drepturile omului cere mai multor state, printre care şi România, să furnizeze elicoptere forţelor de menţinere a păcii din Darfur.

Potrivit documentului, redactat de Thomas Withi-ngton (un specialist în apărarea şi aviaţia militară), ţări precum India, Ucraina, Cehia, Italia, România şi Spania nu se implică îndeajuns în furnizarea flotei aeriene de care are nevoie MINAUD, forţa ONU de menţinere a păcii prezentă la faţa locului.

"Multe dintre aceste elicoptere se prăfuiesc în hangare sau participă la spectacole aeriene când ar putea salva vieţi în Darfur", se arată în raportul intitulat "Trădarea MINAUD de către comunitatea internaţională".

"NATO şi principalele ţări ce contribuie la flota ONU au aproape 140 de aparate care ar putea fi puse la dispoziţia trupelor de menţinere a păcii", se mai arată în document.

18 elicoptere pentru protecţia civililor

Conflictul din Darfur, unde din 2003 se confruntă forţele guvernamentale susţinute de miliţiile arabe cu mişcările rebele din Sudan, s-a soldat până în prezent cu peste 300.000 de morţi.

MINAUD, care ar trebui să ajungă la 26.000 de oameni, nu are acum decât o treime din aceste efective.

Subechipate, trupele de menţinere a păcii au fost vizate în repetate rânduri de atacuri sângeroase. MINAUD susţine că are nevoie de minimum 18 elicoptere pentru a asigura protecţia civililor.

NATO şi principalele ţări ce contribuie la flota ONU au 140 de aparate care ar putea fi puse la dispoziţia MINAUD
Thomas Withington,
specialist în aviaţia militară

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite