Eliberate de talibani după 25 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două misionare sud-coreene au fost predate, ieri, Crucii Roşii, nu departe de Ghazni, principala localitate din provincia cu acelaşi nume, în sudul Afganistanului După ce talibanii s-au

Două misionare sud-coreene au fost predate, ieri, Crucii Roşii, nu departe de Ghazni, principala localitate din provincia cu acelaşi nume, în sudul Afganistanului

După ce talibanii s-au jucat cu nervii tuturor celor implicaţi în negocieri, anunţând de mai multe ori eliberarea celor două femei, apoi dezminţind vestea, ieri acestea au fost în sfârşit puse în libertate. Predarea sud-coreenelor, conduse de mediatorul şi şeful tribal Haji Zahir, a avut loc la amiază, în prezenţa reprezentanţilor Crucii Roşii.

Jurnaliştii, sosiţi în fugă la faţa locului, au fost impresionaţi de oboseala care marca figura fostelor ostatice. Eliberate după 25 de zile de detenţie la talibani, cele două misionare sud-coreene au izbucnit în plâns când s-au urcat în maşina Crucii Roşii şi abia au reuşit să lege câteva cuvinte.

Singura declaraţie coerentă pe care una dintre ele a reuşit s-o facă a fost: "Sunt ok, prietena mea e ok". Din cauza emoţiei, femeile, care şi aşa se exprimau cu greutate în limba engleză, nu au putut oferi prea multe amănunte despre ele sau despre ceilalţi 19 ostatici. Se ştie doar că una dintre ele are 32 de ani, iar cealaltă, 36.

Eliberarea acestora a fost anunţată ca sigură ieri-dimineaţă, de către şeful tribal care şi-a asumat şi rolul de mediator - Haji Zahir. "Ne‑au fost aduse de câteva minute. Starea lor de sănătate pare bună", declarase, telefonic, Zahir înainte de a se îndrepta spre punctul de întâlnire cu reprezentanţii Crucii Roşii.

Femeile fac parte din grupul celor 23 de evanghelişti sud-coreeni răpiţi de talibani la 19 iulie. Anunţate ca "foarte bolnave", cele două femei au fost eliberate "necondiţionat", ca "un gest de bunăvoinţă". Până la eliberarea acestora, talibanii au executat doi dintre ostatici, în 25 şi 30 iulie. Comitetul internaţional al Crucii Roşii le-a predat mai departe pe cele două femei unei delegaţii sud-coreene, la Ghazni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite