Egiptul şi Arabia Saudită îşi fac pod peste Marea Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Egipt şi Arabia Saudită au discutat încă din 1988 despre un pod peste Marea Roşie, dar totul a rămas la faza de proiect până acum. Potrivit „Der Spiegel", premierul egiptean, Essam Sharaf, l-a desemnat pe generalul de armată Abdul Aziz, care este director al Asociaţiei Drumurilor Arabe, să se ocupe de acest proiect.

Podul cu o lungime de 32 de kilometri ar face legătura între staţiunea Ras Nasrani din Peninsula Sinai din Egipt şi Ras Hamid din Arabia Saudită. Pentru lumea arabă şi musulmană construirea acestui pod ar reprezenta un succes notabil: pentru prima dată de la formarea statului Israel musulmanii din nordul Africii ar avea o legătură directă cu fraţii de pe continentul asiatic.

Conform proiectului, podul ar avea o autostradă, dar şi o linie de cale ferată. Costurile estimative se ridică la cinci miliarde de dolari, dar o parte a investiţiilor ar putea fi amortizată din veniturile aduse de pelerinii la locurile sfinte ale Islamului din Arabia Saudită. Sectorul privat şi Consiliul de Cooperare al Golfului vor lua parte la finanţarea construcţiei. În viitor, o călătorie între Peninsula Sinai din Egipt şi vestul Arabiei Saudite ar putea dura doar 22 de minute. 

Derularea proiectului ar putea avea şi efecte politice benefice, oferind o gură de oxigen Guvernului de la Cairo. Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak s-a opus proiectului în urmă cu cinci ani, din cauza israelienilor care au invocat motive de securitate. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite