Egiptul denunţă tratatul energetic cu Israelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul săptămânii trecute, Egiptul a denunţat acordul de furnizare a gazului cu Israelul.

Decizia a fost luată după ce în ultimul an au avut loc 14 atentate împotriva conductei din Sinai. Companii israeliene se află în proces cu Egiptul şi cer despăgubiri de opt miliarde de dolari pentru pagubele suferite în urma exploziilor.

Unii oficiali egipteni, dar şi israelieni au încercat să minimalizeze măsura guvernului de la Cairo, considerând că nu are caracter politic, ci că este vorba de neînţelegeri economico-comerciale pentru a constrânge partea israeliană să renunţe la proces.

Însuşi ministrul israelian de Externe, Avigdor Liberman, şi-a exprimat speranţa că este vorba de o dispută de afaceri care va putea fi soluţionată, fiind vorba de companii private israeliene şi companii de stat din Egipt, scrie presa israeliană.

Pe de altă parte, ministrul israelian de Finanţe, Yuval Steinitz, şi-a exprimat preocuparea faţă de o măsură care reprezintă, în opinia lui „un precedent periculos şi ar duce la slăbirea tratatului de pace dintre cele două ţări".  Shaul Mofaz, noul lider al Kadima, a avertizat că demersul aduce legăturile dintre cele două ţări la cel mai scăzut nivel de la încheierea acordurilor de pace.

Deoarece, spune el, este vorba de încălcarea prevederilor tratatului de pace, în care se stipulau relaţii economice bilaterale normale, Statele Unite, garantele Acordurilor de la Camp David, ar trebui să reacţioneze. Egiptul a furnizat până la ultimele atacuri din această lună împotriva conductei 40% din necesarul de gaze ale Israelului, fiind principala sursă energetică a ţării. Întreruperea fluxului de gaze va putea duce la vară, când cererea de energie este mare, la întreruperi ale curentului electric şi la creşterea preţului electricităţii. Deja, acesta a crescut cu 20% de la începerea atacurilor.

Zvi Mazel, fost trimis israelian în Egipt, consideră că măsura luată de Egipt este doar una din manifestările sentimentelor antiisraeliene care s-au acutizat de la răsturnarea regimului lui Hosni Mubarak şi de la câştigarea majorităţii parlamentare de către Frăţia Musulmană, în programul căreia sunt incluse poziţii antiisraeliene, a afirmat Mazel. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite