UPDATE Mohamed Morsi, președintele Egiptului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mohamed Morsi, candidatul Frăției Musulmane, a câștigat alegerile prezidențiale din Egipt. Anunțul a fost făcut de Comisia Electorală, transmite CNN.

UPDATE 19.05 Mohamed Morsi a obţinut 13.230.131 de milioane de voturi, faţă de 12.347.380 de milioane înregistrate de rivalul său, Ahmad Shafiq, fostul premier al lui Hosni Mubarak, a declarat Faruk Soltan, preşedintele Comisiei Electorale.

Mohamed Morsi, un inginer în vârstă de 60 de ani, licenţiat al unei universităţi americane, devine astfel primul islamist care preia conducerea celei mai populate ţări din lumea arabă, notează AFP, preluată de Mediafax.

Victoria lui Morsi a fost salutată cu o explozie de bucurie în piaţa Tahrir din Cairo, unde câteva de mii de susţinători ai acestuia strigau „Allah este cel mai mare", lansau focuri de artificii şi scandau „Jos puterea militară".

Mareşalul Hussein Tantawi, şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA), instanţa care conduce ţara de la înlăturarea lui Mubarak, l-a felicitat pe noul preşedinte, a anunţat televiziunea publică.

Inițial, rezultatele erau așteptate joi. Însă ambele tabere au revendicat victoria și au făcut reclamații, astfel că anunțul oficial a fost făcut abia astăzi.

Rezultatele oficiale vin în contextul în care, recent, Consiliul Suprem al Forţelor Armate a publicat o Constituţie provizorie în care a păstrat pentru armată prerogative importante, limitând puterea viitorului preşedinte. În Egipt şi în străinătate documentul este considerat drept introducerea conducerii militare. Constituţia provizorie prevede, printre altele, că preşedintele nu va fi Comandantul Suprem al Armatei. El nu va avea nicio autoritate asupra armatei. Armata controlează politica bugetară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite