Egipt: stare de urgenţă după atacul de vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de protestatari au devastat, vineri noaptea, Ambasada Israelului de la Cairo. Masa de manifestanţi s-a îndreptat către ambasadă după rugăciunea de vineri seară.

Ei au atacat, cu răngi de fier, zidul protector din faţa clădirii, au reuşit să treacă de forţele de securitate şi aproximativ 30 de persoane au pătruns chiar în câteva birouri. Alţii au urcat pe clădire, au rupt şi au aruncat steagul israelian căruia mulţimea i-a dat foc.

Au fost incendiate câteva birouri şi au fost aruncate pe geam mii de documente secrete. Ambasadorul Israelului şi 85 de membri ai ambasadei au reuşit să ajungă la aeroportul din Cairo de unde au fost luaţi de un avion militar israelian.

Alţi membri ai ambasadei au fost salvaţi de trupele egiptene de comando. Forţele de ordine egiptene au intervenit cu gaze lacrimogene şi cu arme. Trei persoane şi-au pierdut viaţa şi aproximativ 1.000 au fost rănite în confruntare.

În urmă cu câteva zile o altă demonstraţie a avut loc, după ce, urmărind un grup de terorişti în Sinai, militari israelieni au împuşcat cinci poliţişti egipteni. După atacul împotriva ambasadei, guvernul egiptean a reintrodus starea de urgenţă, desfiinţată după căderea regimului Mubarak.

Conducerea ţării a promis că-i va sancţiona pe vinovaţi şi s-a angajat să respecte în continuare toate tratatele internaţionale, inclusiv acordurile de pace încheiate cu Israelul. 

Evenimentele din Cairo sunt considerate un blam pentru conducerea militară a ţării, contestată de demonstranţii care cer organizarea de alegeri şi trecerea la un guvern civil. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite