Egipt: ce promisiuni face Mubarak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile promit schimbări. Opoziţia vrea declanşarea unei greve generale, care să dureze până la îndeplinirea cererilor. Hosni Mubarak a cerut noului guvern scăderea preţurilor, în timp ce opoziţia speră ca un milion de oameni să participe la marşul de astăzi.

Strâns cu uşa, preşedintele egiptean caută soluţii pentru a potoli mulţimea. În plan politic, preşedintele Adunării Naţionale, Fathi Sorour, a anunţat că rezultatele ultimelor alegeri legislative - de la sfârşitul anului trecut - vor fi corectate de către justiţie. Partidele de opoziţie au denunţat numeroase fraude şi incidente violente şi au cerut anularea scrutinului în urma căruia Partidul Naţional Democrat al lui Mubarak a obţinut peste 80% din mandatele parlamentare. Noul guvern, condus de fostul ministru al Aviaţiei, Ahmed Shafiq, a primit sarcini clare de la preşedinte. „Vă cer să refaceţi încrederea în economie. Am încredere în abilităţile dumneavoastră de a implementa politicile economice necesare", i-a scris Mubarak lui Shafiq. Preşedintele a cerut păstrarea subvenţiilor, controlarea inflaţiei, scăderea preţurilor, crearea de noi locuri de muncă şi combaterea corupţiei. Totodată, el a vorbit de necesitatea unor reforme politice, inclusiv un dialog al puterii cu partidele de opoziţie.

Citiţi şi:

Hillary Clinton îndeamnă Egiptul la o tranziţie paşnică spre democraţie

Mohamed ElBaradei răspunde SUA: Vă pierdeţi credibilitatea. 85 de milioane de egipteni vor ca Mubarak să plece

Lupte interne

E puţin probabil că măsurile lui Mubarak vor fi pe placul mulţimii. Noul cabinet nu diferă prea mult de vechiul guvern, demis sâmbătă. Doar două  schimbări importante se remarcă: portofoliul Internelor a fost preluat de Mahmoud Waqdi, după ce mulţimea a solicitat înlocuirea lui Habib Al-Aldi, iar la Finanţe, Samir Mohamed Radouane i-a luat locul lui Youssef Boutros-Ghali.

Potrivit unor surse guvernamentale egiptene citate de DPA, mulţi oficiali au refuzat să facă parte din noul cabinet. De altfel, există semne că în interiorul formaţiunii lui Mubarak se dau lupte dure. Omul de afaceri Ahmed Ezz, un apropiat al lui Gamal Mubarak, şi-a dat demisia din Partidul Naţional Democrat, după ce presa guvernamentală a lansat numeroase atacuri la adresa lui, fiind acuzat de sabotaj.

Apel la grevă generală

Televiziunea publică a anunţat ieri suspendarea traficului feroviar, la scurt timp după ce opoziţia a făcut apel la organizarea unui marş la care să participe astăzi un milion de persoane. Muncitorii din Suez au declanşat o grevă, iar organizatorii protestelor de la Cairo au preluat ideea şi au îndemnat la o grevă generală în întreaga ţară „până când cererile noastre vor fi îndeplinite". După retragerea de sâmbătă, poliţia s-a reîntors ieri pe străzi. Potrivit Stratfor, decizia de retragere a fost luată de Habib Al-Aldi din cauza unor conflicte cu liderii armatei.

 Şase jurnalişti ai Al-Jazeera, post al cărui birou din Egipt a fost închis, au fost arestaţi de forţele de ordine. Jurnaliştii au fost eliberaţi la scurt timp, dar echipamentul video le-a fost confiscat. În Piaţa Tahrir din Cairo mii de oameni au continuat protestele în mod paşnic. De data aceasta, pe lângă Mubarak, protestele lor verbale i-au vizat şi pe americani şi israelieni, pentru susţinerea guvernului de la Cairo, deoarece le convine acest lucru şi nu de dragul poporului egiptean. „Obama trebuie să fie de partea noastră", SUA nu sprijină democraţia, ci Israelul", „Nu ne interesează dacă avem sau nu pace cu Israelul", sunt câteva dintre declaraţiile celor din piaţă.

Pumni şi haos la aeroport

Aeroportul internaţional din Cairo a fost cuprins de haos ieri, în condiţiile în care mii de turişti străini s-au îmbulzit să plece acasă, iar ţările respective au trimis avioane pentru preluarea acestora. Din cauza străzilor blocate, mulţi angajaţi ai aperoportului nu au putut ajunge la timp, astfel că formalităţile de îmbarcare au durat foarte mult, încă un motiv de stres pentru pasagerii care au ajuns, la propriu, să-şi folosească pumnii. Compania EgyptAir a anunţat că va suspenda toate zborurile începând de astăzi de la ora locală 17.00 până mâine la 10.00. 

Carter: „Mubarak trebuie să plece"

Îngrijorat de situaţia aliatului său din lumea arabă, Israelul a trecut la acţiune şi a cerut SUA şi ţărilor europene să susţină stabilitatea regimului lui Hosni Mubarak. În mesajul transmis cancelariilor occidentale, Israelul a subliniat că trebuie înfrânate „criticile publice la adresa preşedintelui egiptean", scrie cotidianul „Haaretz".

Evenimentele din Egipt vor fi pe agenda vizitei cancelarului german, Angela Merkel, care a ajuns ieri în Israel. Aflat în statul american Georgia, fostul preşedinte Jimmy Carter a declarat că Mubarak „trebuie să plece". Carter, care a jucat un rol cheie în încheierea tratatului de pace dintre Egipt şi Israel în 1978, a apreciat că Hosni Mubarak a stat prea mult la putere şi a devenit corupt din punct de vedere politic.

Finanţare UE

Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de Externe, a declarat că UE - fără a se amesteca în treburile interne - trebuie să acorde sprijin financiar Egiptului şi Tunisiei în vederea organizării unor alegeri democratice.

Agenţiile rambursează integral banii turiştilor

Protestele care continuă la Cairo au determinat mai mulţi operatori turistici din Europa să anuleze plecările cu destinaţia Egipt. În România, situaţia este similară.

Multe zboruri către Egipt au fost anulate, peste 360 de români fiind forţaţi să renunţe la vacanţa egipteană. Alţi peste 300 de români care se aflau deja în staţiunile egiptene au fost readuşi în ţară. Agenţia Eximtur a început deja să anuleze plecările din această perioadă, sfătuind clienţii să nu călătoreacă în Egipt. Toţi cei care aveau deja astfel de rezervări pot fie să schimbe pachetele cumpărate cu altele, fie să renunţe la vacanţe. Cei din ultima categorie îşi vor primi banii înapoi integral, însă majoritatea clienţilor au ales deja alte destinaţii, ne-a declarat Noemi Hagan, asistent manager al Eximtur. Situaţia turismului tunisian este asemănătoare. „Am ales să renunţăm la pachetele pentru Tunisia din cauza evenimentelor de acolo", ne-a spus Marius Berca, operational manager al Christian Tour. Acesta a adăugat că, în 2011, agenţia nu va mai avea deloc oferte pentru această destinaţie. ;  Elena Dumitru

Câţi bani va pierde Egiptul

Economiştii avertizează că, dacă haosul din Egipt se prelungeşte, ţara va rămâne fără rezervele monetare necesare pentru a evita o criză pe termen lung. Potrivit brokerilor, investitorii au transferat sute de milioane de dolari în afara ţării în ultima săptămână. Băncile sunt închise pe tot teritoriul Egiptului, însă vor trebui deschise în câteva zile, deoarece oamenii au rămas fără lichidităţi. Mulţi se tem că, odată redeschise băncile, alte milioane de dolari vor fi retrase. Robin Amlot, editor al revistei „Banker Middle East", spune că, în plus, oamenii „încep să ducă lipsa lucrurilor de bază", ceea ce va alimenta inflaţia. Preţul petrolului a trecut de 89 de dolari pe baril ieri în Asia. În mijlocul instabilităţii, comercianţii au cumpărat petrol, aur şi dolari, considerate investiţii mai puţin riscante.

Rating de ţară coborât

Agenţia Moody's a coborât ieri ratingul Egiptului de la Ba2 la B1 şi a schimbat prognoza de la „stabilă" la „negativă". Mai multe companii străine, între care Nissan şi Microsoft, au oprit temporar activitatea în Egipt din cauza protestelor. Economiştii sunt îngrijoraţi şi de faptul că protestele ar putea influenţa traficul prin Canalul Suez, prin care se derulează 10% din comerţul mondial.

Mulţi operatori turistici şi companii aeriene din întreaga lume au suspendat plecările către Egipt, unde industria turistică furnizează peste 12% din locurile de muncă ale ţării. Ieri, la principalul aeroport din Cairo era haos, deoarece atât străinii, cât şi egiptenii se îmbulzeau să plece din ţară. În 2009, circa 1,5 milioane de turişti au vizitat Egiptul, veniturile din turism cifrându-se la 10,8 miliarde de dolari (11% din PIB).  ; Ana-Maria Vieru

Români prinşi în focurile din Cairo

Focuri de armă, lipsa pâinii, restricţii de circulaţie... Câţiva dintre români prinşi în mijlocul revoltelor de la Cairo au povestit pentru „Adevărul" coşmarul pe care-l trăiesc de câteva zile.„Este îngrozitor, totul pe străzi a fost vandalizat!", povesteşte Alexandru Grigorescu, român care locuieşte de opt ani la Cairo. Lucrează la un studio de film din capitala egipteană. „Sunt izolat în clădirea în care muncesc de câteva zile. Poliţiştii care păzesc studioul mi-au comunicat că am restricţie să părăsesc imobilul. Mi s-a adus de mâncare şi apă", spune bărbatul. Se uită tot timpul la televizor, la ştiri, să vadă ce se mai întâmplă pe străzi. Ceea ce a văzut cu ochii lui în urmă cu câteva zile l-a înspăimântat.

„Am reuşit să merg duminică în oraş. Şi este îngrozitor! Toate magazinele au fost vandalizate, la fel şi casele de schimb valutar şi bancomatele. Am vrut să schimb nişte bani şi nu am avut unde", povesteşte românul. Alexandru Grigorescu se teme de infractorii care au scăpat din închisorile din apropiere de Cairo. „Acum, sunt liberi pe străzi mii de deţinuţi. Situaţia este disperată! Oamenii dorm în faţa locuinţelor, încearcă să păzească ce au agonisit", explică Grigorescu. Se aştepta ca situaţia din Egipt să „explodeze".

„Se simţea agitaţie şi nelinişte înaintea izbucnirii protestelor. Se ajunsese ca în România dinainte de '89, era foamete mare pentru mulţi", a declarat el.

Teama de bandele de hoţi

Florina Sidhom, o româncă ce trăieşte la Cairo, spune că oraşul pare sub asediu. Are o şcoală de balet în capitala egipteană şi locuieşte foarte aproape de reşedinţa preşedintelui Mubarak. „Stăm în casă de câteva zile, eu, fetiţa şi soţul. De la geam văd patru tancuri în faţa blocului", a declarat ea pentru „Adevărul". Cairo arată ca un oraş pe timp de război. „S-au auzit focuri de armă zilele acestea. La un moment dat, toţi vecinii au coborât înarmaţi cu bastoane şi bâte ca să apere blocul de bandele de hoţi", povesteşte femeia.

„Noi ne-am făcut provizii de mâncare şi medicamente pentru următoarele trei luni. Pâine nu se găseşte, dar avem făină şi o să facem pâine în casă". Florina spune că întreg oraşul este paralizat: şcolile, fabricile sunt închise, iar dacă circuli cu maşina până la ora 15.00, trebuie să treci prin mai multe filtre de control. „Poliţia îţi cere actele, se uită în portbagaj şi te întreabă încotro mergi", a declarat femeia.

Consulul român la Cairo, Valentin Doru Dumitru, a declarat pentru „Adevărul" că deocamdată nu se pune problema unei operaţiuni de evacuare în masă a românilor aflaţi în Egipt. „Ne-au sunat mai mulţi concetăţeni ca să ne ceară sfatul. Ambasada României în Egipt nu a primit până în prezent solicitări de sprijin pentru evacuare sau repatriere. ; Magda Crişan

„Efectul Tunisia", pe cale să atingă Siria



Întregul Orient Mijlociu este cuprins de febra protestelor. Ieri, mii de oameni au ieşit din nou pe străzile celor mai mari oraşe din Yemen, pentru a denunţa opresiunea regimului lui Ali Abdullah Saleh. În Iordania, o grupare a anunţat că plănuieşte să organizeze un protest naţional. Spiritele încep să se încingă şi în Siria, unde  au început să apară pe Internet chemări la proteste faţă de preşedintele Bashar Al-Assad (foto), căruia îi vor cere să respecte libertatea de exprimare, drepturile omului şi să realizeze urgent reforme economice. Regimul din Siria a zădărnicit deja câteva încercări ale unor sirieni de a protesta în faţa sediului ambasadei Egiptului. În plus, au fost desfăşurate trupe în oraşul Alep, din nordul ţării, relatează ABC News. 

Liderul sirian este convins că evenimentele din Tunisia şi Egipt nu se vor repeta în Siria. Încercând totuşi să prevină, Bashar al Assad (la putere de zece ani) a promis că va face reforme politice, după ce revoltele violente din regiune i-au obligat pe liderii din zonă să-şi regândească abordarea. Guvernul sirian a făcut deja „ajustări" economice în favoarea populaţiei: a mărit subvenţiile pentru încălzire. Potrivit unor informaţii publicate de presa spaniolă, dar dezminţite de Rabat, Marocul şi-a mobilizat trupele în apropiere de Casablanca şi capitala Rabat, pentru a anihila eventuale manifestaţii. 

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite