Egipt: a doua revoluţie înainte de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni au protestat şi ieri în Piaţa Tahrir din Cairo, cerând demisia Consiliului Suprem al Forţelor Armate, structura militară care conduce Egiptul din luna februarie, de la înlăturarea lui Hosni Mubarak.

Observatorii se tem că alegerile cruciale de astăzi vor fi însoţite de violenţe de stradă. Zeci de persoane au fost ucise în ultima săptămână în ciocnirile violente dintre forţele de ordine şi manifestanţi. Sâmbătă seară, Mohamed ElBaradei, una dintre personalităţile cele mai vizibile pe scena politică egipteană, s-a declarat pregătit să renunţe la ambiţiile sale prezidenţiale pentru a conduce un Guvern de uniune naţională. El a pus o singură condiţie: „Guvernul să fie dotat cu toate prerogativele pentru a gestiona perioada de tranziţie, a restabili securitatea, a relansa economia".

Premier - un fidel al lui Mubarak

Manifestaţiile din Cairo au luat amploare după ce Consiliul Suprem al Forţelor Armate a numit un nou premier, pe Kamal el-Ganzuri - fost premier pe vremea lui Mubarak. Liderul puterii militare din Egipt, mareşalul Hussein Tantaui  a avertizat că armata nu va tolera nicio presiune.

El a mai afirmat că le-a cerut lui Mohamed ElBaradei şi Amr Moussa, două personalităţi influente pe scena politică, să îl susţină pe premierul desemnat Kamal el-Ganzuri, lăsând să se înţeleagă că nu va renunţa la acesta. „Provocările cu care se confruntă Egiptul sunt enorme, dar mulţi dintre manifestanţii din Tahrir nu ştiu. Elemente străine încearcă să aducă atingere securităţii patriei cu ajutorul unor elemente din interior care vor fi în curând deconspirate", a adăugat el. Peste 100.000 de egipteni din străinătate, privaţi de dreptul de vot sub regimul lui Hosni Mubarak, au votat deja în cadrul alegerilor legislative, a anunţat Guvernul, pe pagina sa de Facebook.

Circa 40 de milioane de alegători sunt chemaţi să voteze începând de astăzi. Alegerile se vor derula pe parcursul a patru luni: ele vor începe astăzi în nouă guvernorate, inclusiv capitala şi Alexandria, urmate la 14 decembrie de Suez şi Assuan, iar la 3 ianuarie de Sinai şi regiunea deltei Nilului. Rezultatele celor trei tururi vor fi cunoscute la 13 ianuarie. Ciclul electoral va continua din 29 ianuarie până la 11 martie, prin alegerea Adunării Consultative (Camera superioară a Parlamentului). 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite