Egipt: Armata a limitat puterea preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Suprem al Forţelor Armate din Egipt, care conduce ţara, nu se grăbeşte să se despartă de putere în pofida promisiunilor făcute înainte de alegerile preşedintelui ţării. Consiliul a publicat o Constituţie provizorie în care a păstrat pentru armată prerogative importante, limitând puterea viitorului preşedinte.

În Egipt şi în străinătate documentul este considerat drept introducerea conducerii militare. Experţii nu exclud că în ţară pot urma noi ciocniri sângeroase.

Constituţia provizorie, printre altele, că preşedintele nu va fi Comandantul Suprem al Armatei. El nu poate declara război sau încheia pace. El nu va avea nicio autoritate asupra armatei. Armata controlează politica bugetară. De asemenea, până la alegerea noului Parlament, militarii deţin puterea legislativă.

Fraţii Musulmani cheamă populaţia la proteste

Mişcarea islamistă „Fraţii musulmani" a chemat egiptenii la organizarea de proteste în masă în întreaga ţară împotriva hotărârii Consiliului Militar care conduce ţara privind arogarea de prerogative importante.

Consiliul Militar a promis că va preda puterea unui guvern civil, însă în urmă cu câteva zile a dat publicităţii o declaraţie prin care îşi arogă prerogative noi privind elaborarea legilor şi adoptarea noii Constituţii.

Cu toate că rezultatele alegerilor prezidenţiale din Egipt nu sunt cunoscute, fiecare candidat, şi Ahmed Sharik şi Mohamed Morsi, declară că a învins.
Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-a desfăşurat pe fundalul dizolvării Parlamentului de către Consiliul Militar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite