Efectul Osetia îşi arată colţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transnistria a îngheţat contactele cu Chişinăul Temerile exprimate de analişti în privinţa consecinţelor imediate ale confruntării ruso-georgiene se dovedesc întemeiate. Regiunile

Transnistria a îngheţat contactele cu Chişinăul

Temerile exprimate de analişti în privinţa consecinţelor imediate ale confruntării ruso-georgiene se dovedesc întemeiate.

Regiunile separatiste sau autoproclamate din spaţiul ex-sovietic care doresc să redevină "sateliţi" ai Rusiei au observat reacţia slabă a Occidentului în faţa agresiunii Moscovei şi profită de ocazie.

Tiraspolul a anunţat ieri că întrerupe toate contactele cu Chişinăul până când conducerea Republicii Moldova va lua atitudine şi va condamna ,,ferm şi necondiţionat agresiunea Georgiei în Osetia de Sud". Într-un comunicat preluat de Interfax, autorităţile de la Tiraspol mai anunţă că doresc încheierea ,,unui nou acord" care să prevadă "garanţii de pace, de securitate şi stabilitate în regiune".

E drept că, până ieri, autorităţile de la Chişinău nu au luat atitudine faţă de situaţia din Georgia. Potrivit unor surse din capitala Moldovei, conducerea politică nu are interes să irite Rusia, adoptând o poziţie critică fată de intervenţia militară a acesteia, dar nici nu vrea să se poziţioneze în afara liniei generale a UE, care s-a abţinut să condamne în termeni duri Moscova.

Osetia de Sud cere iar să se alipească Rusiei

Preşedintele Osetiei de Sud, Eduard Kokoiti, a cerut ieri alipirea acestui teritoriu separatist georgian la Osetia de Nord, regiune din sud-vestul Rusiei.

"Am spus-o de mai multe ori şi vreau să o confirm încă o dată: nu suntem mulţi şi suntem un popor divizat. Aceasta este o problemă şi bineînţeles că vom urmări unirea cu Osetia de Nord", a declarat Kokoiti, citat de AFP.

Jumătate din ruşi, de acord cu anexarea

Aproape jumătate din ruşi sunt de acord ca Osetia de Sud să fie anexată la Rusia, reiese dintr-un sondaj independent făcut public ieri de institutul independent de sondare Levada şi preluat de Reuters. Dintre repondenţi, 46% vor să vadă Osetia de Sud ca făcând parte din Rusia, alţi 34% s-au pronunţat pentru independenţa provinciei din Georgia şi numai 4% sunt favorabili rămânerii ei în componenţa Georgiei.

România va trimite ajutoare umanitare la Tbilisi

Întrunit ieri în a doua şedinţă de la declanşarea conflictului ruso-georgian, CSAT (foto) a hotărât trimiterea de ajutoare umanitare la Tbilisi, în special medicamente şi produse sanitare. România răspunde, astfel, unei solicitări adresate de partea georgiană.

De asemenea, Bucureştiul se va alătura eforturilor Uniunii Europene şi ale NATO, contribuind cu propria sa expertiză la promovarea unei soluţii negociate, care să aducă stabilitatea în Caucazul de Sud.

"România îşi exprimă preocuparea faţă de situaţia de securitate din regiune şi reafirmă necesitatea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Georgiei", mai precizează comunicatul transmis de Preşedinţie la încheierea şedinţei. La reuniune au participat, de acestă dată, şi premierul Călin Popescu-Tăricieanu, dar şi şefii SRI şi SIE, absenţi la precedenta întâlnire, desfăşurată sâmbătă seară.

Respingerea Georgiei a încurajat atacul Rusiei

Dacă Georgia ar fi primit Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP) la summitul de la Bucureşti, Rusia nu ar mai fi acţionat atât de brutal, consideră ambasadorul Georgiei la NATO. Eroarea Alianţei a încurajat Rusia, care a crezut că are "undă verde" pentru a ataca, susţine diplomatul.

"Este poziţia noastră clară, iar această poziţie este şi mai puternică după acţiunile ilegale ale Rusiei, că a fost o mare greşeală comisă de aliaţii noştri în momentul în care Georgia şi Ucraina nu au primit Planul de Acţiune pentru Aderare, la Bucureşti", a declarat ambasadorul Revaz Beşidze.

"Considerăm că Rusia a primit acest mesaj ca o undă verde şi, în cea mai mare parte, evenimentele recente de pe teritoriul Georgiei vin pe fondul acestei greşeli", a spus Beşidze după întâlnirea cu ambasadorii statelor membre ale alianţei militare.

NATO a susţinut la summitul de la Bucureşti că Georgia va deveni într-o zi membru al Alianţei, fără a oferi însă Georgiei şi Ucrainei un plan formal pentru aderare, întrucât câteva state europene occidentale au avut reţineri în privinţa unei extinderi a Alianţei la graniţa de sud a Rusiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite