Efectul Georgia: scutul american lângă Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza din Caucaz a determinat SUA şi Polonia să bată palma pentru sistemul de apărare antirachetă Acordul dintre Washington şi Varşovia, privind amplasarea scutului american antirachetă

Criza din Caucaz a determinat SUA şi Polonia să bată palma pentru sistemul de apărare antirachetă

Acordul dintre Washington şi Varşovia, privind amplasarea scutului american antirachetă în Polonia, reprezintă o primă consecinţă a intervenţiei ruse în Georgia.

Premierul Donald Tusk a anunţat, joi seara, încheierea unui acord prealabil cu privire la amplasarea pe teritoriul Poloniei a zece rachete-interceptoare ce vor fi cuplate la radarul care va fi instalat în Cehia.

Statele Unite vor amplasa până în 2012 zece rachete de interceptare, destinate distrugerii în zbor a eventualelor rachete balistice cu rază lungă de acţiune. Aceste rachete vor fi conectate la un radar puternic care va fi instalat în Cehia, în urma acordului semnat pe 8 iulie.

Negocieri îndelungate

Negocierile dintre Statele Unite şi Polonia au durat 15 luni şi la un moment dat se părea că vor eşua, ca urmare a pretenţiilor formulate de Varşovia, după venirea la putere a liberalului Donald Tusk, în octombrie anul trecut.

Susţinând că amplasarea scutului constituie un risc suplimentar din cauza frontierei comune cu Rusia, guvernul polonez a cerut SUA baterii antiaeriene de ultimă generaţie pentru a spori securitatea teritoriului.

Considerând cererile Varşoviei exagerate, administraţia Bush a dat înapoi, avansând alte variante pentru amplasarea celor 10 rachete. Potrivit analiştilor, operaţiunile militare ale Rusiei în Osetia de Sud i-au determinat pe americani să se răzgândească şi să accepte condiţiile impuse de Polonia.

Pretenţiile Varşoviei, acceptate

Ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski, a precizat că SUA vor da 96 de rachete Patriot, care vor fi instalate în locurile pe care partea poloneză le consideră cele mai vulnerabile în cazul unei agresiuni. În afară de bateriile Patriot, partea poloneză a cerut şi un ajutor financiar de 20 de milioane de dolari pentru modernizarea armatei.

Într-un interviu acordat postului de televiziune "TVN24", Donald Tusk a precizat că acordul include şi "un angajament mutual" prin care cele două ţări au stabilit că se vor ajuta reciproc "în caz de nevoie". Conform "Associated Press", această clauză face referire directă la Rusia, care a ameninţat că îşi va îndrepta rachetele nucleare spre Polonia, dacă Varşovia semnează acordul cu SUA.

Moscova tună şi fulgeră

Reacţia Moscovei nu a întârziat, colonelul Anatoli Nogoviţin, adjunctul şefului Statului Major rus, precizând că prin acest acord Statele Unite au provocat "o agravare a relaţiilor cu Rusia".

"Semnarea acestui document reprezintă o nouă apropiere de frontierele noastre a unei infrastructuri militare a altei ţări", a afirmat şi Viaceslav Popov, membru al Camerei superioare a Parlamentului rus, adăugând că Moscova va oferi "un răspuns adecvat".

"Întotdeauna începem operaţiunile militare prin neutralizarea sistemelor antirachetă. Avem exemplele Irakului şi Iugoslaviei", a mai explicat el. Din cauza "eforturilor pe care le-a depus, Polonia va figura printre primele locuri atacate în cazul declanşării unui conflict militar", a conchis Viaceslav Popov.

Ţintele rachetelor

Încă de la începutul negocierilor, Statele Unite au susţinut că amplasarea scutului antirachetă în Europa Centrală are ca scop contracararea unui eventual atac din partea unor state precum Iranul sau Coreea de Nord.

În schimb, Moscova nu a acceptat niciodată această explicaţie, considerând că obiectivul Washingtonului este acela de a se apropia de graniţele ruse. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Dana Perino, a spus că scutul nu are cum să vizeze Rusia, din moment ce armata rusă are capacitatea de a-l distruge.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite