Efectele dezastrului nuclear de la Cernobâl: laptele, ciupercile şi fructele de pădure, în continuare contaminate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 25 de la dezastrul nuclear de la Cernobâl, Ucraina nu a scăpat de efectele negative ale acestuia: laptele şi alte alimente, precum ciupercile şi fructele de pădure sunt contaminate încă în unele zone ale ţării, informează Greenpeace.

În contextul accidentului grav produs la centrala nucleară de la Fukushima, Japonia, în 19 aprilie va avea loc conferinţa internaţională despre Cernobâl, informează Agerpres.

Ucraina caută să obţină o finanţare externă de 600.000 milioane de euro (840 de milioane de dolari) pentru a construi un nou sarcofag masiv peste reactorul centralei de la Cernobâl care a explodat în 1986, împrăştiind substanţe radioactive în Belarusul vecin şi în alte zone ale Europei.

Grupul de activişti pentru protecţia mediului înconjurător a efectuat o anchetă în trei ale Ucrainei. Scopul a fost depistarea nivelului de contaminare a produselor alimentare pe plan local cu cesium-137.

Investigaţiile au arătat grade diferite de contaminare la produse alimentare ca laptele şi derivatele lactate, ciuperci, fructe de pădure şi rădăcini de legume, precum sfecla şi cartofii, extrase în mediul rural în Ucraina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite