Edil cu gură mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Moscovei a devenit persona non grata în Ucraina şi riscă acelaşi tratament în Georgia, după declaraţiile sale revanşarde Iuri Lujkov, cunoscut pentru declaraţiile sale

Primarul Moscovei a devenit persona non grata în Ucraina şi riscă acelaşi tratament în Georgia, după declaraţiile sale revanşarde

Iuri Lujkov, cunoscut pentru declaraţiile sale naţionaliste, a supărat atât Kievul, cât şi Tbilisi.

Edilul Moscovei poate fi declarat persona non grata în Georgia, ca urmare a recentelor sale afirmaţii în favoarea recunoaşterii independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud, regiuni separatiste de pe teritoriul georgian.

Iuri Lujkov, cunoscut pentru declaraţiile sale în favoarea intereselor naţionale ruse, a calificat ca "iminentă" recunoaşterea independenţei celor două republici proruse georgiene, într-un discurs rostit în cadrul Forului economic internaţional desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Sankt Petersburg.

"Lujkov şi toţi ai săi trebuie să ştie că, la toate aceste afirmaţii, Georgia va reacţiona adecvat", a declarat Niki Rurua, deputat în parlamentul de la Tbilisi, potrivit Interfax. Deputatul georgian a adăugat că la prima şedinţă a legislativului va propune ca primarul Moscovei să fie declarat persona non grata în Georgia.

Lujkov a revendicat Sevastopolul

Primarul Moscovei a fost declarat la 12 mai persona non grata în Ucraina, după ce el a afirmat, la festivităţile consacrate împlinirii a 225 de ani de la înfiinţarea Flotei ruse a Mării Negre, că portul Sevastopol, din sudul peninsulei Crimeea, ar trebui să aparţină Rusiei.

Potrivit lui Lujkov, liderul sovietic Nikita Hruşciov a cedat Crimeea Ucrainei în 1954 ca un gest de "dragoste frăţească", dar, potrivit unui decret din 1948, Sevastopolul a primit statut special, fiind sub administraţia autorităţilor centrale de la Moscova, deci nu poate fi inclus pe lista teritoriilor transferate Ucrainei.

"Nu vreau divergenţe între Rusia şi Ucraina din cauza bazei, vreau doar să spun adevărul", a subliniat Lujkov, ignorând avertismentele anterioare ale autorităţilor ucrainene de a se abţine de la declaraţii de acest gen. De altfel, Lujkov nu este singurul politician rus care face asemenea declaraţii.

Şeful Comisiei pentru CSI a Dumei de Stat, Aleksei Ostrovski, a spus că Rusia ar putea revendica peninsula Crimeea, dacă Ucraina este primită în NATO. Fostul preşedinte Vladimir Putin a făcut un avertisment similar la Consiliul NATO-Rusia, în spatele uşilor închise.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite