Economiştii maghiari nu cred în lagărele de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primăvara acestui an, Parlamentul din Ungaria a adoptat legea muncii comunitare. Potrivit acesteia, beneficiarii ajutoarelor sociale în primul rând, dar şi şomerii care nu mai primeau ajutor de şomaj erau obligaţi, pentru un câştig mai mic decât venitul minim pe economie, să presteze muncă în folosul comunităţii, iar cei care refuză, pierd acest drept. 

Guvernul Orban a justificat măsura  prin argumentul că este o cale de reinserţie profesională pentru persoanele care ieşiseră de multă vreme din sfera muncii. În acest scop, legea prevede organizarea de tabere imense unde să fie adunaţi muncitorii care intrau în categoriile respective.

Analize ale eficienţei

Mai multe analize au demonstrat că soluţia este ineficientă şi neeconomicoasă. Aşa cum arată economistul Janos Köllö,  este imposibilă obligarea unui număr atât de mare de persoane, aproximativ 200.000, să efectueze muncă  în folosul comunităţii, deoarece mulţi dintre ei îşi îngrijesc copiii sau rudele bolnave. Iar legea prevede că cel care refuză să participe la munca comunitară pierde ajutorul social. Analizele economice, scrie cotidianul „Nepszabadság", au arătat că activitatea comunitară pe scară largă este neproductivă , duce la pierderea unor sume uriaşe şi nu soluţionează problema reintegrării profesionale.

Aceste fonduri, se arată, ar fi mai bine folosite dacă s-ar cheltui pe cursuri de reconversie profesională sau ar oferi avantaje patronilor care angajează şomeri. Analiştii apreciază că Orban nu învaţă din greşelile trecutului deoarece primul guvern Orban a mai avut, în 2000, o astfel de iniţiativă, atunci la nivel local, şi s-a dovedit un eşec.

Oamenii au sărăcit mai mult şi au apărut anumite tensiuni sociale. Ineficienţa proiectului a fost dovedită şi de prima experienţă ce urma să servească drept model. Ea a avut loc la Gyöngyöspata, locul în care în această primăvară s-au înregistrat tensiuni puternice între un grup de extremişti şi populaţia romă din localitate. În august romii au fost chemaţi să cureţe un teren. Totul s-a făcut manual, şi a costat mult mai mult decât dacă s-ar fi adus mijloace mecanizate. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite