Economia Poloniei a început să „gâfâie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul crizei încoace, polonezii îşi descriu ţara ca fiind o "insulă verde" de prosperitate în mijlocul unui ocean de recesiune. Dar perspectivele pentru anii următori nu sunt tot atât de optimiste, iar acum ei trebuie să elaboreze un alt model de dezvoltare economică.

Datele privind creşterea PIB nu lasă nicio iluzie: totul merge mai încet. Economia poloneză continuă să se dezvolte, dar creşterea a încetinit puternic. Din martie în iunie PIB a crescut cu 2.4%, faţă de o creştere de 3.5% în trimestrul precedent". "Creşterea s-a dovedit a fi cu mult sub aşteptări", comentează Maja Goettig, economist-şef pentru KBC Securities şi consilier economic al primului-ministru, citat de publicaţia poloneză „Polityka".

Unii vor spune că nu ar trebui ca polonezii să se alarmeze, pentru că economia îşi continuă avântul,dar o economie în curs de dezvoltare nu este condusă de aceleaşi reguli ca cea a ţărilor dezvoltate. Pentru Polonia, trecerea la o creştere mai mică de 4% înseamnă exact acelaşi lucru ca o recesiune pentru Germania, notează aceeaşi sursă.

În plus, bugetul actual al UE ajunge la scadenţă, iar următorul pentru perioada 2014-2020 va fi probabil mai puţin generos pentru Polonia şi noile proiecte nu vor începe înainte de 2015. Acum trei ani, Varşovia a avut norocul să de peste un munte de investiţii europene în momentul în care economia poloneză încetinea.

Polonia caută scăparea în spatele frontierei de Est

Guvernul nu dispune de resursele necesare pentru a sprijini cu adevărat economia, mai scrie „Politzka". Nu este doar o chestiune de bani.

Ministrul de Finanţe este mai ales ostaticul unor promisiuni, făcute Comisiei Europene, de a reduce deficitul bugetar la 2.2% din PIB în 2013. Orice relaxare a disciplinei bugetare ar servi drept pretext pieţelor financiare, de a vinde obligaţiunile poloneze.

Ceea ce ar creşte costul datoriei publice şi ar da lovitura de graţie bugetului. Că ne place sau nu, guvernul trebuie să pună în aplicare austeritatea, prea bine cunoscută în Spania, Portugalia sau Grecia, iar disciplina bugetară va prelungi inevitabil recesiunea.

Polonia nu mai se poate baza doar pe punctele sale forte de competitivitate şi să se mulţumească doar să prindă din urmă ţările dezvoltate.

Salariile cresc fără încetare, şi mai devreme sau mai târziu Polonia va pierde statutul de loc de producţie la preţ scăzut. Specialiştii spun că trebuie guvernul ar trebui să alegă sectoare industriale în care întreprinderile poloneze se descurcă bine, şi să le ofere un sprijin sistematic, să investeasacă în inovaţie.

În paralel, trebuie să căute pieţe noi, şi nu neapărat în Orientul Îndepărtat, ci chiar în spatele frontierei de Est. "Rusia, de abia a abia a intrat în OMC, Ucraina şi Belarus sunt pieţe mari, unde produsele poloneze au o reputaţie bună, după cum reiese din creşterea comerţului transfrontalier", spune Piotr Kuczyński, analist-şef pentru firma de investiţii Xelion.

„Dar cele trei ţări cu care Polonia ar putea face cele mai bune afaceri sunt ţinta unor politici ineficiente bazate pe valori. În timp ce, pentru Europa de Vest, Polonia este încă o ţară de subcontractanţi sau un loc de fabricare, pentru Europa de Est ea este o economie modernă, cea mai apropiată atât din punct de vedere geografic cât şi cultural. Fără extindere spre Est, nu vom putea compensa declinul exporturilor către zona euro", crede specialistul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite