Economia Japoniei, în stare gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Tokyo depune eforturi uriaşe să normalizeze situaţia în ţară după dezastrul produs de cutremur şi tsunami la 11 martie şi după criza nucleară.

Un prim pas în acest sens este decizia Executivului nipon de a ridica interdicţia asupra unora dintre produsele alimentare din zona Fukushima. Astfel, laptele şi spanacul, din regiunea centralei nucleare vor reveni pe rafturile magazinelor.

O mână de ajutor economiei nipone dau şi producătorii auto Toyota şi Nissan, care au anunţat că-şi reiau activitatea la toate uzinele din Japonia. Cele două companii, care au fost obligate să-şi închidă temporar fabricile după cutremurul de luna trecută, estimează că producţia va fi redusă la jumătate. Estimările specialiştilor nu sunt însă tocmai încurajatoare. Un raport al Executivului arată că economia Japoniei este în stare gravă şi nu-şi va reveni prea devreme. Dezastrul a dus la restricţionarea energiei electrice, la închiderea uzinelor şi a alungat turiştii.

China, îngrijorată de poluare

Nu în ultimul rând, raportul atrage atenţia că Japonia are de înfruntat şi scepticismul ţărilor vecine, în mod special pe cel al Chinei. Beijingul şi-a exprimat deja public îngrijorarea privind deversarea a mii de tone de apă radioactivă în Oceanul Pacific.

Nici natura nu pare să ajute la normalizarea situaţiei din Japonia. În urma replicii seismice de joi, care a avut o magnitudine de 7,4 pe scara Richter, potrivit Agenţiei meteorologice nipone, au murit cel puţin patru oameni şi au fost răniţi alţi peste 140 în Myiagi şi Yamagata.
Mişcarea telurică a provocat scurgeri de apă la bazinele de păstrare a barelor de combustibil uzat de la centrala Onagwa. Autorităţile nipone au asigurat totuşi că nivelul radioactivităţii de la uzină nucleară, scoasă din funcţiune la 11 martie, nu a crescut. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite