Economia Asiei a întrecut-o pe cea a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza din zona euro i-a sărăcit pe europeni şi nu se întrevăd perspective promiţătoare pentru ei

Pentru prima dată în istoria modernă, Asia a devenit cea mai bogată regiune a lumii, arată un studiu al Credit Suisse - Global Wealth Report 2012, citat „Wall Street Journal".

Asia a întrecut Europa în ultimele 12 luni, în timp ce nivelul de bogăţie al gospodăriilor la nivel mondial a scăzut, în medie, cu 5,2%. Europa a cunoscut cea mai abruptă cădere, de 14%, din cauza crizei financiare care s-a abătut asupra zonei euro din 2008.

Chiar dacă şi Asia a fost afectată de criza financiară, scăderea în această parte a lumii a fost de doar 1,9%. Europa a căzut sub regiunea Asia-Pacific, inclusiv Australia, în topul celor mai bogate regiuni ale lumii.

Potrivit studiului, asiaticii s-au îmbogăţit mai rapid decât locuitorii oricărei alte regiuni în ultimii ani, şi se preconizează ca numărul de milionari din Asia să crească cu 70% în următorii cinci ani şi să ajungă la 11,7 milioane de persoane.

Japonia şi China vor urca în topul ţărilor cu cei mai mulţi milionari. De altfel, un alt studiu, dat publicităţii la începutul anului, susţinea că în Asia sunt deja mai mulţi milionari ca în Statele Unite.
Asia domină şi în clasamentul continentelor vizate de expaţi.

Patru ţări din regiune figurează într-un clasament privind ţările preferate de bogaţii lumii. Singapore se află pe primul loc, Thailanda pe locul trei, Hong-Kong pe locul patru şi Vietnamul pe locul 10.

Bogaţii lumii s-au orientat spre aceste ţări datorită perspectivelor financiare, dar şi pentru că aici a crescut şi calitatea vieţii.

O altă veste bună vine din China. Rata exporturilor celei de-a doua mare economie mondială a crescut cu 9,9%, în 2012, dublu faţă de previziunile analiştilor. Exporturile Chinei către ţările din Asia de Sud-Est au crescut cu peste 0,25%, în acest an. În acelaşi timp, China şi-a mărit şi rata importurilor, cu 2,4%.

FMI SE TEME DE O RECIDIVĂ A CRIZEI

În viitorul apropiat nu se aşteaptă o relansare dinamică a economiei mondiale, potrivit declaraţiei făcute de directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, în ajunul deschiderii la Tokyo a sesiunii anuale a conducerii FMI şi Băncii Mondiale.

Raportul FMI despre starea actuală a economiei mondiale conţine concluzii deloc îmbucurătoare vizavi de regiuni importante, precum SUA şi Europa. Totodată, experţii se tem de o recidivă apropiată şi inevitabilă a crizei din 2008.

Lagarde spune că datoria publică a ţărilor bogate se apropie de nivelurile atinse în „timp de război". „Cel mai mare obstacol în faţa creşterii economice este datoria publică care atinge, în acest moment, în medie, 110 la sută din PIB, în ţările dezvoltate, şi va ajunge la 113 %, în 2013.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite