Echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională ar putea fi redus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Vladimir Putin crede că de vină pentru „eşecurile cosmice" ar fi modul de lucru din industria spaţială rusă.


În urma recentelor eşecuri ale Roskosmos, premierul rus a cerut întărirea controlului la producerea de echipamente aeronautice şi spaţiale. În acelaşi timp, Parchetul General rus a deschis o anchetă pentru pierderea navetei spaţiale-cargo Progress şi lansarea eşuată a satelitului de comunicaţii Express-AM4, scrie cotidianul „Kommersant".

Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când Rusia nu reuşeşte să lanseze pe orbită cargoul spaţial Progress. Experţii ruşi pun seria eşecurilor pe starea precară în care a ajuns industria spaţială rusă.

Din cauza situaţiei create, echipajul aflat în prezent la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) ar putea reveni pe Pământ mai devreme. Acum, la bordul laboratorului orbital sunt şase persoane: trei ruşi, doi americani şi un japonez. Specialiştii sunt de părere că, în actualele condiţii, unul dintre cei trei membri ai echipajului rus va fi readus la sol, pentru că proviziile au devenit limitate.

„Pe ISS există o rezervă de carburant, oxigen, alimente şi apa pentru aproximativ 2-3 luni. Cu alte cuvinte, pierderea navei Progress nu poate fi catalogată drept critică. Totuşi, având în vedere că navetele americane nu mai zboară, nu este exclusă o reducere a echipajului", a declarat Serghei Puzanov, expert în domeniul pilotării navelor cosmice, citat de Gazeta.ru.

10 oameni afectaţi de căderea cargoului spaţial Progress

10 persoane s-au adresat medicilor de la spitalul din localitatea Karakokşa, situată la 100 km de locul căderii cargoului „Progress", din cauza durerii de cap, tensiunii mari şi a durerii în gât, relatează postul de radio Vocea Rusiei. Autorităţile spun totuşi, că nivelul radiaţiilor gama corespunde fondului natural, iar laboratoarele staţionare nu au înregistrat contaminarea cu heptil a fluviilor Bia şi Obi din regiunea Altai, unde s-a prăbuşit cargoul spaţial.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite