„E momentul Sputnik al generaţiei noastre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama, preşedintele SUA, a pus accentul, în discursul asupra Stării Naţiunii, pe educaţie, inovaţie şi locuri de muncă. El a cerut americanilor să se reinventeze. Răspunzând apelurilor la unitate, mai mulţi congresmeni au încălcat tradiţia şi s-au aşezat alături de colegi din cealaltă tabără pentru a asculta discursul.  

Citiţi şi: Barack Obama: "Viitorul nu este un dar, viitorul se câştigă"

Discursul de marţi seară al preşedintelui Barack Obama a stat sub semnul apelului la unitate, într-o perioadă în care America este din ce în ce mai divizată. Chiar şi când s-a referit la Gabrielle Giffords, membra Congresului rănită la cap în atacul recent din Tucson, Arizona, în onoarea căreia colegii au purtat panglici albe şi negre.

„Tucson ne-a reamintit că indiferent cine suntem şi de unde venim, fiecare este parte din ceva mai mare. (...) Facem parte din familia americană", şi-a început discursul Barack Obama, care le-a spus celor prezenţi că poporul a decis ca responsabilitatea guvernării să fie împărtăşită de cele două partide. „Noi legi vor fi votate doar cu sprijinul democraţilor şi al republicanilor".  

Noi şi trecutul

Cel mai folosit cuvânt a fost „we" (noi), de 165 de ori, urmat de „our" (al nostru, a noastră), de 116 ori, în timp ce locurile de muncă - o preocupare majoră pentru americani - au fost menţionate doar de 25 de ori. N-au lipsit nici referirile la trecutul glorios al Americii şi la progresele pe care trebuie să le facă americanii de astăzi pentru a recupera terenul pierdut în anumite domenii.

„Suntem naţiunea care a pus maşinile pe străzi şi computerele în birouri; naţiunea lui Edison şi a fraţilor Wright, a Google şi a Facebook", a afirmat Obama, punctând şi progresele făcute în ultimii ani de China şi India, ţări ce şi-au dat seama că doar prin schimbare pot fi competitive în lume. Inovaţia şi educaţia au fost identificate de Obama drept două dintre soluţiile „pentru a avea succes în viitor".

„Cu o jumătate de secol în urmă, când sovieticii ne-au învins în spaţiu prin lansarea satelitului Sputnik, nu aveam nicio idee cum să-i învingem în cursa pentru Lună. Ştiinţa nu ajunsese acolo. NASA nici măcar nu exista", a spus Obama, reamintind cum investiţiile în cercetare şi educaţie au dus la crearea a milioane de noi locuri de muncă şi la depăşirea sovieticilor.

Păstrarea tinerilor educaţi

„E momentul Sputnik al generaţiei noastre", a spus liderul de la Casa Albă, adăugând că americanii trebuie „să se reinventeze". Obama a spus că  trebuie rezolvată problema numărului din ce în ce mai mic de absolvenţi de colegiu, i-a îndemnat pe americani să se facă profesori, dar a abordat şi o chestiune mai spinoasă, cea a tinerilor imigranţi educaţi care sunt expulzaţi din cauza documentelor în neregulă ale părinţilor. Nici bursierii străini nu au fost uitaţi.

„Imediat ce obţin o diplomă, îi trimitem înapoi acasă să concureze împotriva noastră. N-are sens", a declarat Obama, care a repus pe tapet legislaţia mult prea dură în materie de imigraţie.

Îngheţarea bugetului

În plan concret, Obama a anunţat că va trimite Congresului proiectul de buget în câteva săptămâni şi a propus îngheţarea cheltuielilor în anumite sectoare pentru următorii cinci ani, cu scopul de a reduce deficitul bugetar cu peste 400 de miliarde de dolari în următorii 10 ani. Preşedintele a cerut Congresului să taie miliardele de dolari care ajung din buzunarele contribuabililor în cele ale marilor companii petroliere, pentru a investi în energiile viitorului, cele regenerabile.

Somonul afumat

În discursul pe parcursul căruia a fost aplaudat de 75 de ori, Obama a atacat şi problema aparatului guvernamental greoi, folosind „exemplul somonului".

„Departamentul de Interne se ocupă de somonul din apele dulci, iar cel al Comerţului, de somonul din apele sărate. Şi am înţeles că treaba devine şi mai complicată după afumarea somonului". Dacă cei mai mulţi democraţi au fost încântaţi de discurs, unii au fost nemulţumiţi de lucrurile pe care Obama nu le-a spus, precum legislaţia armelor. Piaţa americană şi cea asiatică au reacţionat pozitiv la cel de-al doilea discurs al lui Obama, închizând şedinţele de ieri în creştere.

Reacţia Tea Party

După ce republicanii l-au trimis pe Paul Ryan să comenteze discursul preşedintelui, Tea Party a decis, în mod surprinzător, să aibă propria replică. Spre deosebire de poziţia conciliantă a lui Ryan, Michele Bachmann, membră a Camerei Reprezentanţilor, a atacat proiectul de buget şi, în special, tăierile bugetare. Intervenţia ei a scos încă o dată în evidenţă diviziunile din cadrul Partidului Republican.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite