E.S. Egemen Bagis, ministrul turc al Afacerilor Europene: ''Turcia şi România – de la o istorie comună la un viitor comun''

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mă bucur foarte mult să mă aflu din nou în România în perioada 3-5 aprilie 2012, după vizita mea din iunie 2010.

Turcia şi România au o istorie comună, care datează de 134 de ani . Faptul că împărtăşesc nu numai o istorie comună ci şi o cultură şi un spaţiu geografic comun dă cooperarii dintre Turcia şi România o valoare şi mai mare. Atunci când Turcia a devenit membru FIFA, după înfiinţarea Federaţiei de Fotbal Turce, ea a jucat primul meci oficial cu România. Meciul, care s-a jucat pe stadionul Taksim din Istanbul, pe 26 octombrie 1923, cu trei zile înainte de proclamarea Republicii Turcia, s-a încheiat ca între prieteni, la egalitate 2:2.

Cooperarea noastră a continuat să se dezvolte pe baza acestei prietenii. Şi, având în vedere că ne referim acum la fotbal, trebuie să amintesc de Gheorghe Popescu, Mircea Lucescu şi Gheorghe Hagi, "Maradona din Carpaţi". Popescu, Lucescu si Hagi, nume legendare care au dus echipa Galatasaray la victorie în Cupa UEFA şi Super Cupa în 2000, au în continuare un loc special în inima poporului turc.

În afară de contribuţia adusă la succesul fotbalulului turcesc, aş dori de asemenea să mulţumesc României pentru sprijinul acordat Turciei în vederea aderării la UE. Ne-am simţit totdeauna încurajaţi de faptul că sprijinirea Turciei în vederea aderării e politică naţională pentru România. Nu avem nici o îndoială că prietenii noştri români îşi vor exprima şi mai vocal sprijinul în perioadă critică ce urmează.

Cooperarea noastră exemplară în cadrul NATO şi al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre arată ceea ce Turcia şi România pot obţine împreună în ceea ce priveşte stabilitatea regională şi globală. Turcia este una dintre ţările care au sprijinit cel mai mult România pentru aderarea la NATO, demonstrându-ne astfel încrederea în cooperarea noastră bilaterală.

Parteneriatul strategic semnat în cursul vizitei efectuate în ţara noastră de către E.S. Traian Băsescu, Preşedintele României, în decembrie 2011, va aprofunda relaţiile dintre noi şi va consolida cooperarea.

În ciuda crizei economice globale, volumul schimburilor noastre comerciale, care era de doar 1,2 miliarde de dolari în 2002, a ajuns la aproape 7 miliarde de dolari în 2011. Ceea ce ne încurajează să credem că vom atinge obiectivul stabilit înainte de criză, care era de 10 miliarde de dolari. Turcia ocupă locul al patrulea între ţările spre care se îndreaptă cele mai multe exporturi româneşti. România este cel mai mare partener comercial al nostru în Balcani. În plus, peste 7.000 de firme turceşti îşi desfăşoară activitatea în România, iar investiţiile făcute de aceste firme depăşesc 5 miliarde de dolari. Este un indicator clar al interdependenţei noastre.

Transportul Ro-Ro care a demarat în noiembrie 2011 între porturile Constanţa şi Pendik, situat în circumscripţia mea electorală, va aduce contribuţii semnificative la relaţiile noastre bilaterale şi la va îmbunătăţi reţelele regionale de transport. Iar cooperarea pe care o avem în cadrul proiectului Nabucco face posibil ca legăturile noastre culturale, istorice şi geografice să se reflecte şi în domeniul energiei.

Minorităţile turcă şi tătară, fraţii şi surorile noastre, care au trăit timp de secole în pace în România, constituie o puternică punte de legătură între ţările şi naţiunile noastre. Abordarea atentă a guvernului român faţă de minoritatea turca si tatara este exemplară. Această atitudine plină de respect, care s-a transformat în simbol - " Modelul Dobrogea " - ar trebui să constituie un exemplu pentru cei care răspândesc astăzi în Europa otrava rasismului şi a xenofobiei .

Pe de altă parte, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre" pe care l-am deschis în Bucureşti şi în Constanţa, va strânge legăturile între popoarele noastre.

Şi am remarcat încă o dată dovada legăturilor puternice dintre poporul turc şi cel român atunci când s-a produs cutremurul de la Van. România a trimis 100 de corturi în regiunea afectată, iar poporul turc îşi va aminti totdeauna cu recunoştinţă această solidaritate emoţionantă în faţa unui dezastru.

Am afirmat, în cursul vizitei mele la Bucureşti din 2010, că România şi Turcia au un trecut comun precum şi un viitor comun. Astăzi, într-o perioadă în care convingerile noastre cu privire la un viitor comun se consolidează, Turcia şi România continuă să lucreze împreună pentru ca spaţiul nostru geografic comun să se dezvolte ca o regiune a păcii, stabilităţii şi prosperităţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite