Durao Barroso, în campanie electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene intenţionează să obţină un al doilea mandat în fruntea Executivului european Puternic susţinut de Franţa şi de Italia, intenţia lui

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene intenţionează să obţină un al doilea mandat în fruntea Executivului european

Puternic susţinut de Franţa şi de Italia, intenţia lui Jose Manuel Barroso de a-şi menţine funcţia reprezintă la Bruxelles secretul lui Polichinelle.

În ciuda faptului că actualul preşedinte al Comisiei Europene, Manuel Durao Barroso, nu şi-a anunţat public intenţia de a candida pentru un nou mandat, surse din anturajul său dau ca sigură această mişcare.
În plus, ultimele vizite ale lui Barroso în Italia şi în Franţa seamănă mai degrabă cu o campanie electorală.

Şeful guvernului italian, Silvio Berlusconi, a anunţat săptămâna trecută că îl susţine pe portughezul Jose Manuel Durao Barroso pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene începând din 2009.

"Când va trebui, în curând, să numim un preşedinte al Comisiei, candidatul nostru va fi preşedintele Barroso.

Vedem în dumneavoastră cel mai bun preşedinte".

La rândul său, Barroso a lăsat tonul mai jos faţă de iniţiativa guvernului italian de amprentare a rromilor, iniţiativă ce a indignat o mare parte a europarlamentarilor. Şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a spus că îl va susţine pe Barroso pentru un al doilea mandat. Fost prim-ministru al Portugaliei, Jose Manuel Durao Barroso conduce Executivul european din 2004. Mandatul său va ajunge la final anul viitor.

Socialiştii europeni îl arată cu degetul

Eurodeputaţii socialişti îl acuză pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că este pregătit să accepte amprentarea nomazilor din Italia în schimbul susţinerii premierului italian pentru realegerea sa în funcţie. "Faptul că Barroso acceptă susţinerea lui Berlusconi la realegerea sa este o sursă de îngrijorare", a declarat vicepreşedintele PSE, Hannes Swoboda, într-un comunicat.

"Într-un moment în care Comisia a fost însărcinată de majoritatea membrilor Parlamentului European să analizeze legitimitatea prelevării amprentelor rromilor, Barroso este fericit să se lase măgulit de Berlusconi, punând în pericol propria obiectivitate", a precizat Swoboda. "În ultimele luni, preşedintele Comisiei pare să fie mai preocupat de realegerea sa decât de politicile Comisiei", a adăugat Swoboda.

Dacă ar trebui să iau o decizie astăzi privitoare la un nou mandat, aş spune da... presupunând, fireşte, că am susţinerea statelor membre şi a Parlamentului European
Durao Barroso,
preşedintele CE

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite