VIDEO După cutremur, holera transformă Haiti într-un cimitir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul oamenilor care au murit din cauza holerei a ajuns la peste 1.250, în Haiti. ONU avertizează că bilanţul va creşte vertiginos. Situaţia cea mai gravă se înregistrează în Artibonite, regiune din nordul ţării unde a izbucnit epidemia. Cadavrele celor răpuşi de boală umplu străzile şi spitalele.

Bărbaţi cu haine galbene din cauciuc, mănuşi şi mască de protecţie se plimbă zi şi noapte pe străzile oraşelor haitiene. Sunt cioclii holerei. Umblă din casă în casă în căutarea morţilor. Aruncă dezinfectant peste cadavre. Le bagă în saci albi şi le urcă în camioane care merg spre gropile comune. Aceleaşi gropi comune în care au fost aruncaţi, cu miile, haitienii ucişi de cutremurul devastator din luna ianuarie.

Citiţi şi:

Holera a provocat moartea a 1.250 de haitieni
OMS: Epidemia de holeră din Haiti se va extinde şi în Republica Dominicană


Medicamente insuficiente

Nu rare sunt imaginile în care vezi pe stradă oameni care îşi cară singuri morţii, cu roaba sau pur şi simplu târându-i c-o sfoară după ei, ca pe o povară. Numărul bolnavilor de holeră din spitalele haitiene a ajuns la aproape 21.000, cifra celor contaminaţi ajungând la aproximativ 53.000.  În fiecare zi, în capitala Port-au-Prince, ajung în spitale alţi 70 de oameni care au contractat boala. Medicii, prea puţini la număr, se plâng că în curând nu vor mai avea spaţiu pentru tratarea bolnavilor, că le lipsesc medicamentele şi dezinfectantul pentru apa de băut. Ei avertizează că ce-i mai rău abia urmează. Asta şi pentru că tulpina bacteriei care provoacă holera este mai virulentă decât cea normală. „Ne aşteptăm ca bacteria să rămână în mediu timp de mai mulţi ani, menţinând riscul de contaminare", a declarat Thomas Adams, coordonatorul special pentru Haiti în cadrul administraţiei Obama. Organizaţia panamericană de sănătate (PAHO) a lansat un scenariu sumbru.

Scenariu: 10.000 de morţi

„Proiecţiile noastre arată că ar putea exista aproximativ 200.000 de cazuri de îmbolnăvire cu holeră în următoarele şase până la 12 luni", a declarat medicul Ciro Ugarte, reprezentant al PAHO. „În cazul în care rata mortalităţii actuale de 4-5 % este menţinută, s­­-ar putea ajunge la aproximativ 10.000 de morţi", a precizat el. ONU a atras atenţia comunităţii internaţionale că doar 10% din sprijinul financiar internaţional necesar - estimat la 164 de milioane de dolari - a ajuns în Haiti! Operaţiunile de ajutorare în zonă sunt îngreunate de protestele violente împotriva trupelor ONU. Haitienii au ieşit cu sutele în stradă acuzând căştile albastre că au adus molima din Nepal. În ciuda situaţiei dramatice, statul caraibian se pregăteşte de alegerile parlamentare şi prezidenţiale de duminică.

Campanie electorală printre cadavre

Nici apelul comunităţii internaţionale să amâne scrutinul şi nici boala nu i-a împiedicat pe cei 19 candidaţi la şefia ţării să-mpânzească oraşele şi satele haitiene cu afişe electorale. În acest timp, epidemia a trecut graniţa, în Republica Dominicană, unde un bărbat a fost spitalizat.  Guvernul de la Santo Domingo a impus măsuri severe de control pentru a preveni răspândirea holerei, limitând la maximum intrarea haitienilor pe teritoriul său, precum şi schimburile comerciale cu ţara vecină. Un prim caz de holeră a fost descoperit şi în Florida, în sud-estul Statelor Unite, la o femeie care şi-a vizitat recent familia din Haiti. Potrivit medicilor americani, starea bolnavei este stabilă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite