Duelul Porsche-Volkswagen continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constructorul auto Porsche acuză grupul Volkswagen şi landul Saxonia Inferioară, de şantaj, după ce concernul auto i-a fixat un ultimatum până luni, 29 iunie, ca să accepte fuziunea.

Planul de fuziune prevede ca Volkswagen să preia 49% din afacerea de maşini sport a Porsche, pentru patru miliarde de euro. Totodată, directorul executiv al Porsche, Wendelin Wiedeking, şi preşedintele companiei, Wolfgang Porsche, trebuie să dea un răspuns până la finalul acestei luni.

Volkswagen a ameninţat că ar putea să ceară ca Porsche să ramburseze în septembrie creditul de 700 de milioane de euro pe care i l-a acordat în luna mai, dacă Porsche respinge oferta.

În replică, Wolfgang Porsche şi adjunctul său, un reprezentant al angajaţilor, au precizat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că au primit un ultimatum de la Volkswagen şi landul Saxonia Inferioară, pe care îl resping. “Nu vom accepta şantajul. Ultimatumurile nu-şi au locul în secolul 21”, au declarat cei doi, în comunicat. “Sperăm foarte mult, în interesul ţelurilor comune, că autorii ultimatumului îşi vor regăsi calmul şi vor înainta propunerile în discuţii interne şi nu prin presă”, se mai arată în comunicatul Porsche.

Ca parte a propunerii Volkswagen, fondul public de investiţii din Qatar, Qatar Investment Authority, urmează că cumpere opţiunile de cumpărare de acţiuni VW deţinute de Porsche, ceea ce ar avea ca rezultat integrarea afacerii de maşini sport a Porsche în cadrul activităţii Volkswagen.

Porsche este acţionarul majoritar al Volkswagen, la care deţine 51% din acţiuni, participaţie la care a ajuns îndatorându-se masiv, cu nouă miliarde de euro. Miza operaţiunii era atingerea unei participaţii de 75% din capitalul Volkswagen, ce ar fi permis Porsche să obţină acces la lichidităţile importante ale VW.

După debutul crizei financiare, Porsche nu a mai reuşit să-şi majoreze participaţia pentru a obţine controlul VW şi, în lipsă de alternative, a fost nevoit chiar să recurgă, la finalul lunii mai, la un împrumut de 700 milioane euro de la Volkswagen.

Potrivit planului Volkswagen, compania care ar rezulta în urma fuziunii ar fi deţinută în proporţie de 40% de familiile Porsche şi Piech, 20% din capital va aparţine landului Saxonia Inferioară, Qatarul va deţine 15%, iar un alt fond suveran - 5%.

Vineri, compania Porsche a anunţat că este aproape de a ajunge la o înţelegere cu Qatarul, care ar putea-o ajuta să îşi rezolve problemele financiare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite