„Dreptate pentru trupa Pussy Riot“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de simpatizanţi ai grupului rus de punk Pussy Riot, ale cărui trei membre au fost condamnate vineri la Moscova la doi ani de închisoare fiecare, au protestat la Moscova şi în alte colţuri ale lumii.

Cunoscutul reprezentant al opoziţiei din Rusia Garry Kasparov riscă să fie cercetat penal. El a fost reţinut în faţa Tribunalului din Moscova, unde s-au adunat mai mulţi simpatizanţi ai trupei punk Pussy Riot. 150 de tineri au intrat pentru scurt timp vineri seară în catedrala Stephansdom din Viena. Numeroase vedete internaţionale, de la Sting, la Madonna şi-au manifestat public sprijinul pentru fetele de la Pussy Riot.

Verdict „disproporţionat"

Şi lideri politici occidentali au luat poziţie. Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, susţin că sentinţa pronunţată în Rusia împotriva membrelor formaţiei „Pussy Riot" este disproporţionată în raport cu delictul comis de acestea.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a condamnat pedeapsa stabilită împotriva membrelor grupului Pussy Riot. Ea a reamintit de acuzaţiile privind „rele tratamente" împotriva celor trei tinere pe durata detenţiei provizorii, şi a subliniat că acest caz pune sub semnul întrebării respectarea drepturilor omului în Rusia. Şi Departamentul de Stat al SUA a denunţat verdictul „disproporţionat" pronunţat în cazul membrelor trupei punk Pussy Riot, îndemnând Moscova să revizuiască decizia şi să asigure libertatea de expresie.

Cele trei cântăreţe, cu vârste cuprinse între 22 şi 30 de ani, au fost găsite vinovate  de huliganism şi incitare la ură religioasă. La 21 februarie, tinerele, cu cagule pe faţă şi chitare, au interpretat o rugăciune punk în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. Ele i-au cerut Fecioarei Maria să îl îndepărteze pe Vladimir Putin de la putere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite