Dreapta populistă elveţiană, în ascensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul unei victorii nete la alegeri, UDC ameninţă cu excluderea socialiştilor din guvern Elveţienii s-au prezentat ieri la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în cele două Camere

În cazul unei victorii nete la alegeri, UDC ameninţă cu excluderea socialiştilor din guvern

Elveţienii s-au prezentat ieri la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în cele două Camere ale parlamentului. Scrutinul a fost urmărit cu o atenţie mai mare decât de obicei, după ce sondajele au arătat o creştere a dreptei populiste, la 27,3% din intenţiile de vot.

Urnele, deschise încă de joi, s-au închis ieri la ora locală 12.00 (13.00 - ora României), la sfârşitul unei campanii marcate de o radicalizare mai puţin obişnuită a dezbaterilor într-o ţară ocolită în general de pasiuni politice. Dacă sondajele se confirmă, Uniunea Democratică de Centru (UDC) şi-ar putea consolida statutul de principală forţă politică a ţării.

UDC, numit în zona germanofonă Partidul Poporului Elveţian (SVP), este un partid populist de dreapta care a devenit prima formaţiuni politică din Elveţia, în urma scrutinului legislativ precedent, din 2003. Având o platformă xenofobă şi antieuropeană, UDC a desfăşurat o campanie ostilă faţă de străini, cu un afiş care a generat o veritabilă polemică: o oaie neagră alungată din ţară de una albă.

În ciuda scandalului şi a acuzaţiilor de rasism, partidul condus de actualul ministru al justiţiei şi poliţiei, Christoph Blocher, nu a pierdut prea mult în opţiunile dvot.

Legile pentru emigranţi, cele mai aspre din Europa

O victorie clară sau o eventuală înfrângere a UDC, variantă mai puţin plauzibilă, ar putea provoca o reformare a sistemului elveţian de guvernare, un dispozitiv unic în lume în care principalele patru partide îşi împart portofoliile ministeriale de o jumătate de secol.

Astfel, Partidul Socialist, aflat pe locul doi în sondaje, cu 21,7%, propune excluderea lui Blocher din guvern, în timp ce UDC ar vrea un guvern fără socialişti. Intrat în guvern în 2003, Christopher Blocher şi-a radicalizat între timp discursul, fiind acuzat că nu a respectat tradiţia elveţiană de consens guvernamental. Discursul lui a prins însă, electoratul fiind atras şi de performanţele economice pe care le-a înregistrat anterior lansării în politică.

Ca ministru al justiţiei, carismaticul miliardar a înăsprit legile pentru emigranţi şi pentru solicitanţii de azil, acestea fiind în prezent cele mai dure din Europa. Cu o populaţie de 7,5 milioane, Elveţia are peste 1,6 milioane de străini, pe care UDC îi acuză de cele mai grave infracţiuni petrecute în ţară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite