Drapelul rus, înfipt la 4.261 metri sub Polul Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atingerea fundului Oceanului Arctic este un record la fel spectaculos ca şi primul pas pe Lună Expediţie spectaculoasă la Polul Nord. Ruşii au reuşit, ieri, pentru prima oară în

Atingerea fundului Oceanului Arctic este un record la fel spectaculos ca şi primul pas pe Lună

Expediţie spectaculoasă la Polul Nord. Ruşii au reuşit, ieri, pentru prima oară în istorie, să coboare - pe verticală - cu două batiscafuri, la adâncimea de 4.261 metri sub Polul Nord. Cu acest prilej, a fost înfipt pe fundul Oceanului Arctic un drapel rus de titan inoxidabil. Expediţia slujeşte ambiţiilor Rusiei de a-şi extinde controlul asupra suprafeţei arctice până la Polul Nord. În regiune există importante rezerve de petrol, gaze naturale, metale rare şi diamante încă neexploatate.

Batiscaful rus Mir-1, cu trei ocupanţi la bord, a atins ieri, la 12.08 (ora Moscovei), solul Oceanului Arctic, la 4.261 metri adâncime sub Polul Nord. Scufundarea fără precedent a durat aproape trei ore. În batiscaf, aflat sub comanda pilotului Anatoli Sagalevici, s-a aflat Artur Cilingarov, vicepreşedinte al Dumei (Camera inferioară a parlamentului rus), recunoscut specialist în expediţii arctice, şi deputatul Vladimir Gruzdev. <> , a declarat Cilingarov.

Coborârea a început cu o oră şi jumătate întârziere, din cauza unor revizii suplimentare asupra sistemelor de navigare ale submersibilelor. Un alt batiscaf, Mir-2, în care se aflau pilotul rus Evgheni Cerniaiev, cercetătorul australian Michael Mcdowell şi milionarul suedez Friedrik Pausen - care a plătit trei milioane de dolari pentru a participa la aventură - a atins fundul oceanului puţin mai târziu.

Expediţie cu scopuri politice şi ştiinţifice

În afară de steag, exploratorii au mai lăsat pe solul marin şi o capsulă care conţine un mesaj pentru generaţiile viitoare. Cele două minisubmarine Mir sunt înzestrate cu câte un braţ mecanic care le permite să recolteze eşantioane de pe fundul mării şi de apă. De asemenea, echipajul a efectuat experienţe, a făcut fotografii şi filme video.

<> , a declarat Cilingarov, citat de Ria Novosti.

Expediţia <> a început pe data de 24 iulie, la Murmansk. Nava "Akademik Fiodorov" şi spărgătorul de gheaţă cu propulsie nucleară care a însoţit-o au pornit atunci, pe Marea Barents, echipate pentru o misiune cu scopuri ştiinţifice, dar şi politice. <> , a spus parlamentarul Artur Cilingarov, înainte de plecare.

Bătălie pentru Polul Nord

Cercetătorii ruşi speră să demonstreze că o parte din solul submarin, care trece prin Polul Nord, cunoscut sub numele de "dorsala Lomonosov" (lanţul muntos submarin Lomonosov) este în realitate o prelungire geologică a Rusiei. În consecinţă, Moscova ar putea s-o revendice în cadrul Convenţiei Naţiunilor Unite pentru drepturile asupra mării. Deja, în 2001, Rusia a depus o cerere în acest sens.

Artur Cilingarov a estimat că expediţia ar ajuta ţara sa să avanseze revendicările asupra acestor regiuni. Într-un discurs susţinut în luna mai, preşedintele rus, Vladimir Putin, a promis că vor fi făcute eforturi în favoarea intereselor strategice, economice şi ştiinţifice ale Rusiei în Arctica.

Mai multe state nordice încearcă să-şi extindă drepturile asupra resurselor submarine dincolo de zona ce le aparţine. "Există un fel de cursă între ţările Arcticii pentru a-şi extinde platoul continental cât mai spre nord posibil", explică Claes Ragner, expert de la Institutul Fridtjof Nansen din Norvegia. Potrivit US Geological Survey, 25% din resursele mondiale de hidrocarburi se găsesc la nord de cercul polar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite