Dragonul chinezesc sare în ajutorul eurozonei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul chinez, Wen Jiabao, a spus că ţara sa va continua să cumpere datoriile ţărilor europene aflate în dificultate. Wen Jiabao a vizitat ieri Marea Britanie şi Germania, anunţând acorduri comerciale în valoare de peste un miliard de euro. 

China şi Marea Britanie au semnat ieri o serie de contracte în valoare de 1,6 miliarde de euro, a declarat premierul britanic, David Cameron, după o întrevedere, desfăşurată la Londra, cu omologul său chinez, Wen Jiabao. Ca semn de încurajare pentru Grecia, al cărei Parlament dezbate în aceste zile un nou plan de austeritate, Wen Jiabao a spus că Europa poate conta pe susţinerea continuă a Chinei. Demonstraţii de amploare sunt aşteptate din nou la Atena în aceste zile, în timp ce guvernul elen încearcă să treacă prin Parlament un plan de austeritate de 28 miliarde de euro, o condiţie pentru ca ţara să poată primi următoarea tranşă din împrumutul de 110 miliarde de euro aprobat de UE şi FMI anul trecut.

Dacă Parlamentul grec nu aprobă măsurile de austeritate, ţara va rămâne probabil fără bani la jumătatea lui iulie.  China are rezerve de circa 2,2 trilioane de euro şi este cel mai mare creditor al SUA. "China e un investitor pe termen lung în datoriile suverane ale Europei. În ultimii ani ne-am mărit substanţial achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale. Vom continua să susţinem constant Europa şi moneda euro", a declarat Wen Jiabao.
 
Soros nu vede bine eurozona

Totuşi, potrivit milionarului american George Soros, criza economică a împins eurozona "pe marginea colapsului economic". Magnatul a averizat că e "aproape inevitabil" ca cel puţin un membru lovit de criză să fie nevoit să părăsească zona euro din cauza datoriilor mari şi a spus că UE trebuie să vină cu un "plan B" pentru a preveni o catastrofă. "Defecte fundamentale în concepţia uniunii monetare vor face ca ţările lovite de criză să nu mai aibă nicio alegere în afară de aceea de a se retrage", a adăugat el.  "Nu există nicio prevedere pentru corectarea euro. Nu există niciun aranjament pentru ca o ţară să părăsească zona euro", a spus el.

Criticând răspunsul Europei la criza Greciei, Soros a acuzat liderii politici de faptul că nu conştientizează nevoia unor reforme cuprinzătoare pentru a preveni dezintegrarea eurozonei. Avertismentul vine la numai câteva zile după ce guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a calificat încercările Europei de a sprijini Grecia drept „un eşec".

Probleme cu inflaţia

Premierul Wen Jiabao a recunoscut ieri, pentru prima dată, că ţara sa luptă să-şi îndeplinească ţinta de inflaţie de 4% stabilită de guvern pentru acest an. El a subliniat că se aşteaptă ca ratele dobânzilor să urce, chiar dacă încetineşte creşterea economică. Wen Jiabao a adăugat că inflaţia în China va ajunge probabil la 5 procente anul acesta. Ţinerea sub control a inflaţiei reprezintă una dintre priorităţile guvernului chinez, care se teme că majorarea preţurilor va produce instabilitate socială, aşa cum s-a întâmplat în anii '80. Atunci rata inflaţiei a depăşit 10 procente şi a declanşat protestele din Piaţa Tiananmen.

Beijingul e direct interesat

În timp ce mass-media chineză prezintă intervenţia Chinei în Europa drept o mare favoare, analiştii atrag atenţia că Europa rămâne cea mai mare piaţă de export a Chinei. Cum ultimele studii arată că industria chineză a încetinit ritmul producţiei, Beijingul are nevoie ca Europa să-i cumpere în continuare bunurile, altfel economia sa va avea dificultăţi. Chiar dacă e ţara cu cea mai rapidă creştere economică  la nivel mondial, China are totuşi nevoie de Europa muribundă, scriu ziarele occidentale.

China: aniversare-mamut pentru partidul comunist

Manifestări grandioase au avut loc la nivel naţional   Foto: afp



Comuniştii chinezi sunt în mare fierbere şi în febra pregătirilor pentru a sărbători, la 1 iulie, 90 de ani de existenţă a partidului comunist (PCC). Ocazie pentru o celebrare grandioasă la nivel naţional, dar şi o reîntoarcere a populismului „roşu" prin care PCC, care numără peste 78 de milioane de membri, speră să reîncălzească supa sentimentelor patriotice ale chinezilor.

Manifestări grandioase au avut loc la nivel naţional

Vezi aici  imagini de la manifestările Partidului Comunist

În ciuda propagandei în forţă, aceştia nu mai rezonează la chemările clasei politice. Însă eforturile depuse în acest sens de către oficialităţi sunt considerabile. Săptămâna trecută, a fost lansat un film grandios, având ca subiect formarea partidului comunist, în care joacă peste 100 de actori. Pentru ca difuzarea să fie un succes garantat, a fost interzisă, timp de cel puţin 30 de zile, orice concurenţă a filmelor străine. Acestea nu vor mai rula în cinematografele chinezeşti până când superproducţia patriotică nu va aduna 800 de milioane de yuani (peste 86 de milioane de euro).

Elan patriotic

La televiziune, începând cu 1 iulie, partidul comunist are asigurată difuzarea unui serial care-i glorifică acţiunile şi „eroii". Şi, timp de o lună, este interzisă difuzarea serialelor de spionaj şi poliţiste. Presa, la rândul său, abundă în articole şi editoriale ce laudă excesiv activitatea PCC, modificând deseori istoria Chinei moderne. La Muzeul naţional din Piaţa Tiananmen a fost inaugurată o expoziţie intitulată „Drumul renaşterii. Şi aceasta oferă o viziune „fardată" a faptelor, aranjate şi sucite în aşa fel încât să scoată în evidenţă „eroismul comuniştilor chinezi". Recent, în vitrinele librăriilor a apărut volumul oficial al Istoriei Partidului Chinez, după mai mulţi ani de „gestaţie".

Zeci de cântece „roşii", care glorificau partidul încă de-acum câteva decenii, au fost scoase de la naftalină şi reîmprospătate prin orchestraţii şi texte adaptate noilor condiţii. În toată China se organizează spectacole karaoke, festivaluri ori concursuri în care chinezii sunt chemaţi (obligaţi) să participe şi să-şi pună talentul „în slujba partidului". Şi toată lumea, de la vlădică la opincă, pare să se fi prins în joc: potrivit publicaţiilor oficiale, săptămâna trecută cel puţin 90 de miniştri şi alţi oficiali de rang înalt au luat parte la concursuri de cântece patriotice. Presa occidentală, în schimb, comentează că manifestările „culturale"-mamut reprezintă pentru conducători o încercare de a-şi regăsi legitimitatea erodată de 90 de ani de comunism.

Mao reloaded 

Până şi „tătucul" Mao Tsedong a fost reînviat pentru aniversarea grandioasă a PCC. Mao este „jucat" de o sosie, Shang Qingrui, care a interpretat rolul fostului lider comunist în diverse seriale de televiziune. Mai mult: Qingrui este deseori angajat de către „tovarăşi" pentru a lua parte la evenimente oficiale, ca o notă de „autenticitate".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite