Două state NATO, „la cuţite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul francez a adoptat luni seară propunerea de lege care incriminează penal negarea genocidului armean din 1915.

Proiectul, adoptat în urma unui ultim vot în Senat, prevede pedepsirea cu un an de închisoare şi o amendă în valoare de 45.000 de euro a celui care neagă genocidul recunoscut de legea franceză, inclusiv genocidul armean.

Interese electorale

Ankara a ameninţat cu represalii „permanente" împotriva Franţei, în cazul în care această lege va fi promulgată de preşedinte în zilele următoare. Autorităţile turce îl acuză pe Nicolas Sarkozy că încearcă să îşi asigure voturile comunităţii armene din Franţa (600.000 de persoane), cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, în care este prezentat de sondaje ca perdant.

Marţi, premierul turc

Recep Erdogan a declarat, în Parlamentul de la Ankara, că  legea franceză care sancţionează negarea genocidului armean este „discriminatorie" şi „rasistă", evocând „un masacru al libertăţii de gândire".

Ministrul turc al  Justiţiei, Sadullah Ergin, a declarat că, pentru Turcia, această lege este „nulă şi neavenită". Ankara se gândeşte să sesizeze Curtea Internaţională de Justiţie pentru a încerca să obţină abrogarea actului normativ.

De asemenea, televiziunea turcă TRT a ameninţat că va pune capăt participării sale la Euronews, cel mai important post internaţional de televiziune de ştiri din Europa, cu sediul în Franţa, în cadrul căreia este acţionar cu o cotă de 15,5%. Sancţiunile prevăzute de Turcia vor afecta relaţiile cu Franţa. E vorba între altele de reducerea nivelului reprezentării diplomatice şi de îngheţarea cooperării militare între cele două ţări. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite